Multă lume evită parizerul, considerându-l nesănătos, dat fiind și prețul mic. Totuși, Sorin Minea a explicat că dacă ar fi preparat după rețeta originală, acesta nu ar fi la fel accesibil, ba chiar ar deveni foarte scump.
Sorin Minea a dezvăluit că parizerul nu este un aliment ieftin, în mod normal, doar că, majoritatea produselor existente pe piață sunt obținute din ingrediente accesibile, pentru ca și prețul final să fie unul accesibil.
Însă, dacă ar fi urmată rețeta originală, situația s-ar schimba radical. Astfel, carnea de vită și de cea porc i-ar ridica prețul chiar și până la 70 de lei, ceea ce ar face ca mulți români să nu și-l mai permită.
„Parizerul rețeta originală? Oho! Ca producție, s-ar duce undeva pe la 60-70 de lei/kg. Gândiți-vă că e pulpă de vită și grăsime tare de porc, amândouă sunt scumpe. După aceea, vrei nu vrei, e manopera, că nu merge gratis.
E membrana care e scumpă, mai ales dacă folosești membrană naturală, e ceea ce consumi, transport și așa mai departe. Deci un 60%”, a declarat Sorin Minea, menționând că la această sumă se adaugă și TVA-ul și costul de distribuție.
Comparând prețul cu cel al Salamului de Sibiu, care costă mai mult din cauza procesului de uscare, Sorin Minea a dezvăluit că un kilogram de parizer făcut după rețeta originală ar fi puțin mai ieftin dar nu cu mult.
De altfel, acest lucru se întâmpla și cu zeci de ani în urmă, când președintele sindicatului Romalimenta era elev de liceu. „Ca să faceți o socoteală, pe vremurile antice și de demult, eram la liceu și în pauza mare, mai chiuleam noi câteodată.
Mergeam la alimentara din colț și ne luam o jumătate de franzelă și ne făceam un sendviș. Salamul de vară costa 2 lei și 50 de bani / suta de grame, parizerul costa un leu și 75 de bani suta de grame. Deci diferența de preț nu era foarte mare.
Salamul de vară era uscat, trebuia să piardă apă, de aia era mai scump. Salamul de vară era un fel de Salam de Sibiu mai rapid făcut. Pornind de la premisa că parizerul și crenvurștii erau niște produse ieftine, e o prostie! Că fiind numai pastă, poți să te joci cu pasta, dar ăsta e consumatorul”, a spus Sorin Minea, conform dcnews.ro.