Carnea de porc este nelipsită de mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu doar câteva săptămâni înainte de Crăciun, producătorii au anunțat cu cât se va vinde kilogramul de carne de porc.
Mult a fost, puțin a mai rămas până când va începe agitația pentru sărbătorile de iarnă. Carnea de porc este ”vedeta” de pe mesele românilor, însă, anul acesta, pofticioșii vor trebui să își calculeze foarte bine bugetul.
Încă de acum câteva săptămâni, s-a vehiculat faptul că toate produsele se vor scumpi în pragul sărbătorilor, în special carnea de porc. Dana Tănase, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, a venit cu precizări clare pentru toți românii.
Potrivit Danei Tănase, românii nu ar trebui să se aștepte la creșteri semnificative. Din contră, carnea de porc va avea un preț normal, în ciuda faptului că această industrie se confruntă cu probleme de aprovizionare.
”În momentul de faţă, ne pregătim pentru sărbători, pentru Crăciun și încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor. Fără doar şi poate, vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public.”, a declarat Dana Tănase, potrivit agerpres.ro.
În ciuda problemelor de aprovizionare, 2024 a venit și cu vești bune. Comparativ cu anul anterior, sectorul producției de carne a înregistrat o creștere de 15%. Asta înseamnă că efectele peste porcine africane s-au diminuat, iar fermele de porci au început să se repopuleze.
În prezent, prețul unui kilogram de carne de porc variază în funcție de locul de unde este cumpărat. De exemplu, carnea cumpărată de la mici fermieri este mai ieftină decât carnea din supermarketuri.
Anul acesta, carnea de porc s-a scumpit cu aproximativ 10% din cauza inflației. Inclusiv fermierii s-au văzut nevoiți să adauge la preț, dat fiind faptul că furajele, curentul, dar și mâna de lucru sunt mult mai scumpe.
La nivelul Uniunii Europene, potrivit statisticilor, românii se apropie de media altor țări în ceea ce privește consumul de carne de porc. Totuși, în ultima vreme s-a înregistrat o scădere, totul fiind influențat de promovarea produselor vegane.
”În prezent, în România, consumul mediu de produse din carne, respectiv de mezeluri, este în jur de 14 kg/an/locuitor. Se menţine faţă de anul trecut, poate puţin chiar a crescut, dar sunt anumite perioade. (…) Media consumului de mezeluri în UE este de 15 kg/an.”, a mai declarat Dana Tănase, potrivit sursei menționate.