News

Ce prevede acordul politic al coaliției PSD-PNL-UDMR. Cum se va face „rotația“ și cât de puternic va fi premierul

Noua coaliţie guvernamentală formată din PSD, PNL și UDMR se va numi „Coaliţia Naţională pentru România”. Aceasta va fi condusă, alternativ, în perioada 2021-2024, de doi premieri, desemnați de PNL şi de PSD.
25.11.2021 | 13:09
Ce prevede acordul politic al coalitiei PSDPNLUDMR Cum se va face rotatia si cat de puternic va fi premierul
Acordul politic negociat de PNL, PSD și UDMR stabilește sistemul de rotație al premierilor și miniștrilor. Foto: Inquam
ADVERTISEMENT

Acordul semnat joi dimineaţă de liderii celor trei partide şi de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale prevede că Nicolae Ciucă (PNL) va fi premier până pe 25 mai 2023. Al doilea premier va fi propus de PSD și va prelua mandatul din mai 2023 până la alegerile generale din 2024.

Cum se va produce rocada ministerelor

La rotația din mai 2023 se vor schimba și titularii de la Ministerul Justiției, cel al Finanțelor, al Transporturilor și al Fondurilor Europene. Acordul precizează că revocarea miniștrilor poate avea loc doar după consultarea partidului l-a propus în funcție.

ADVERTISEMENT

Conform înțelegerii dintre partidele de guvernare, la schimbarea premierului se vor înlocui și membrii cabinetului, după următorul sistem de rotație:

– vicepremierul din partea PSD (în prezent, Sorin Grindeanu) va fi înlocuit de un vicepremier PNL.
– ministrul Transporturilor din partea PSD va fi schimbat cu reprezentantul propus de PNL. PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
– ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul propus de PNL, în timp ce PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției.
– coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi schimbat cu reprezentantul PNL. PSD va prelua, în schimb, coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

ADVERTISEMENT

Documentul publicat de G4media.ro prevede şi modul în care va fi reprezentat grupul parlamentar al minorităţilor naţionale în structurile guvernamentale, în funcție de ponderea parlamentară.

Ciolacu are încredere că va veni și rândul PSD

Marcel Ciolacu a explicat luni, după ședința PSD, cum va funcționa sistemul rotației premierilor: „Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare.”

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă acordul va rezista, astfel încât PSD să mai apuce să propună premierul peste un an și jumătate, Ciolacu a răspuns că are încredere în rezistența coaliției de guvernare. „Eu sunt un om de bună credință. Cred că PSD trebuia să intre la guvernare și să își asume această intrare la guvernare pentru a stabiliza România. Întotdeauna cred în orice construcție politică, și alături de colegii mei, dar și alături de adversarii mei, și cred că această coaliție națională va ține cel puțin până în 2024”, a declarat liderul social-democrat, citat de Digi.24.

Cum și-au împărțit ministerele PNL, PSD și UDMR

Toți miniștrii cabinetului Ciucă au primit miercuri aviz pozitiv în comisiile din Parlament. Votul de învestitură este dat joi, în plen.

ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Nicolae Ciucă are 20 de ministere: nouă ministere revin PSD, opt ministere sunt preluate PNL, iar trei ministere – de UDMR.

Din structura executivului vor face parte și doi viceprim-miniștri reprezentanți ai formațiunilor coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Cum se face medierea când apar neînțelegeri în coaliție

Potrivit acordului, prim-ministrul și viceprim-miniștrii vor coordona activitatea coaliției la nivel guvernamental. Aceștia vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. „Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii“, se arată în document.

Totodată, acordul încheiat de PNL, PSD și UDMR prevede că medierea unor dezacordurilor de natură parlamentară și dezbaterea opiniilor divergente asupra programului de guvernare, precum și susținerea unor inițiative legislative, se face în ședințele de coaliție.

ADVERTISEMENT