În condițiile în care Polonia e țară NATO, iar oficialii acestei alianțe au anunțat de multe ori că ”vor apăra fiecare centimetru de pământ al NATO”, multă lume se întreabă cum va escalada conflictul.
Va interveni militar NATO împotriva Rusiei considerând că Moscova a atacat o țară NATO și, implicit, se activează acest articol?
Situația e departe de a fi simplă. Momentan, Polonia și Ungaria și-au convocat Consiliile de Apărare. Între timp, Rusia a negat că ar fi cauzat daune și că ar fi atacat ținte din Polonia.
Desigur, discuțiile sunt complicate și totul poate fi o simplă eroare, rachete care și-au ratat ținta, sau poate un test al Rusiei care vrea să testeze unitatea din cadrul NATO.
Cert e că în Articolul 5 se precizează că ”părțile convin ca un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ele în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac împotriva tuturor acestora şi, în consecinţă, convin că, dacă are loc un astfel de atac, fiecare dintre aceştia, în exercitarea dreptului la legitimă apărare, individual sau colectiv va asista partea sau părţile astfel atacate, întreprinzând de îndată, individual şi de comun acord cu celelalte părţi, acţiunea pe care o consideră necesară, inclusiv utilizarea forţă armată pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în regiunea Atlanticului de Nord.
Orice astfel de atac armat şi toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi imediat notificate Consiliului de Securitate. Aceste măsuri se vor încheia atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.
Pentagolul a transmis că e ”conștient de rapoartele de presă care vorbesc despre căderea rachetelor rusești”. Între timp, au apărut informații că există discuții între Polonia și SUA pentru a lămuri situația.
Cert e că Rusia joacă șah cu NATO, testând acum capacitatea Alianței și determinarea acesteia de a răspunde unor eventuale provocări, fie ele accidentale. În trecut, oficialii de la București au vorbit despre scenariul în care Rusia ar ataca ”dintr-o eroare” teritoriul țării noastre cu niște rachete rătăcite.
În acest caz, specificau politicienii români, rămâne de văzut care va fi reacția Rusiei în această chestiune și dacă situația va escalada sau nu. Consensul general e că Articolul 5 ar fi declanșat doar în cazul unui atac intenționat, asumat de către un ipotetic inamic, fie el Rusia sau oricare altă țară. Cu toate acestea, toată lumea așteaptă o reacție oficială din partea Poloniei și a SUA pentru a vedea ce urmează pentru omenire.