News

Ce prevede documentul pe baza căruia au fost decise perchezițiile la reședința lui Donald Trump

Departamentul de Justiție al SUA a publicat actele judiciare care au convins un judecător să autorizeze o percheziție la proprietatea lui Donald Trump din Mar-a-Lago, Florida.
26.08.2022 | 23:45
Ce prevede documentul pe baza caruia au fost decise perchezitiile la resedinta lui Donald Trump
Donald Trump susține că nu a comis nici o ilegalitate Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit afidavitului, dosarele clasificate pe care le-au căutat agenții FBI conțineau informații ale CIA, NSA și FBI.

Ce prevede documentul pe baza căruia au fost decise perchezițiile la reședința lui Donald Trump

Departamentul de Justiție – care a obținut mandatul de percheziție – și-a descris activitatea ca pe o anchetă penală pentru îndepărtarea și stocarea necorespunzătoare a informațiilor clasificate în spații neautorizate.

ADVERTISEMENT

Documentul de 38 de pagini spunea că există „o cauză probabilă” pentru a crede că „dovezi, contrabandă, produse ale infracțiunilor sau alte obiecte deținute ilegal” care încalcă legile federale vor fi găsite la casa lui Trump.

Potrivit aceluiași document, 14 din 15 cutii primite de Arhivele Naționale la începutul anului – pe care Trump le-a scos de la Casa Albă post-președinție – conțineau informații clasificate. 25 de documente din acele casete ar fi conținut informații marcate ca „secret”.

ADVERTISEMENT

Tot în afidavitul întocmit de FBI se mai precizează că că există dovezi rezonabile pentru a crede că au existat mai multe documente clasificate în sediu și că acestea au fost, de asemenea, depozitate într-o locație nesigură.

Anchetatorii au solicitat ca multe părți ale documentului să fie redactate – sau înfundate – pentru a păstra integritatea anchetei în curs și pentru a proteja anumiți martori și participanți.

ADVERTISEMENT

Documente clasificate cu informații CIA, NSA și FBI

În documentul pe baza căruia s-au decis perchezițiile se mai precizează că documentele clasificate deținute la Mar-a-Lago conțineau probabil unele dintre cele mai importante secrete ale comunității de securitate națională a SUA.

În cadrul unei tranșe de documente predate Arhivelor Naționale la începutul acestui an, agenții FBI au găsit înregistrări sensibile care ar fi putut conține informații de la Agenția Centrală de Informații (CIA) și Agenția de Securitate Națională (NSA).

ADVERTISEMENT

Unele înregistrări au fost marcate HCS, ceea ce se poate referi la informații despre spioni din țări străine ale căror vieți ar fi în pericol dacă identitățile lor ar fi dezvăluite.

Altele au fost marcate FISA, o referire la colectarea de informații care îi implică pe cei suspectați de spionaj sau terorism.

Agenții au găsit, de asemenea, înregistrări care pot conține interceptări de de comunicații străine și informații care nu sunt menite să fie eliberate guvernelor sau cetățenilor străini, precum și înregistrări care nu trebuie partajate fără aprobarea proprietarului său inițial.

Trump neagă orice faptă greșită și l-a acuzat pe judecătorul care a aprobat mandatul de percheziție că a autorizat o pătrundere prin „efracție” în locuința sa, insistând că a cooperat cu ancheta privind documentele pe care le deținea.

ADVERTISEMENT
Tags: