News

Ce prevede noul ordin privind desfășurarea competițiilor sportive! Care este regula de testare COVID-19 în Liga 1. Sporturile de echipă indoor nu pot fi organizate. Document oficial. Exclusiv

20.08.2020 | 19:04
Ce prevede noul ordin privind desfasurarea competitiilor sportive Care este regula de testare COVID19 in Liga 1 Sporturile de echipa indoor nu pot fi organizate Document oficial Exclusiv
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului au emis în urmă cu câteva zile un Ordin privind condițiile de desfășurare a activităților sportive în aer liber, dar și în spații închise sau bazine. 

Unul dintre principalele aspecte arată că sporturile indoor de echipă precum handbalul și baschetul sunt imposibil de ținut după regulile din acest ordin. Handbaliștii, baschetbaliștii sau voleibaliștii nici nu se pot antrena în sală la capacitate maximă, în condițiile în care trebuie să se respecte o distanță.

ADVERTISEMENT

Astfel, sportivii care se antrenează indoor trebuie să aibă o distanță de minimum doi metri față de celălalt. Astfel, ședințele de pregătire vor fi cu un număr limitat de sportivi, astfel încât fiecare să aibă o suprafață de 7 metri pătrați.

Ce prevede noul ordin privind desfășurarea competițiilor sportive! Care este regula de testare COVID-19 în Liga 1.

În cazul sporturilor practicate în aer liber și ne referim în primul rând la fotbal, în Ordinul ministrului se arată că primul test va avea loc cu 2-3 zile înainte de primul meci, iar apoi vor urma testări regulate la 14 zile.

ADVERTISEMENT

În cazul în care o persoană este depistată pozitiv, aceasta va fi izolată și se va lua legătura du Direcția de Sănătate Publică. Dacă este descoperit un focar de infecții la o echipă, organizatorii suspendă meciurile care implică echipele aflate sub incidența anchetelor epidemiologice.

VEZI AICI ORDINUL SEMNAT DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ȘI MTS 

Testarea jucătorilor din Casa Pariurilor Liga 1 ar putea să se facă mult mai des decât 14 zile, mai ales că formațiile nu vor sta într-un cantonament închis, lucru imposibil pe toată durata competiției.

ADVERTISEMENT

 

“Vrem să avem un număr cât mai mic de meciuri care se amână și, dacă se poate, să nu se amâne nimic”

Anunțul a fost făcut de Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, care a explicat după o întâlnire cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, că regulamentul UEFA este un îndrumar și că în cazul în care vor fi cazuri pozitive nu va fi toată echipa izolată decât în cazul unui focar:

“Am stabilit ca, în cazul apariției unui caz de COVID într-o echipă să efectuăm acea testare a întregului lot, a celor care sunt contacți pentru jucătorul respectiv și în mod mult mai rapid ca până acum DSP-urile să stabilească pe cei care sunt valizi și pot participa la joc, adică persoanele negative, iar cele pozitive să fie izolate, astfel încât echipele să nu-și mai amâne jocurile.

ADVERTISEMENT

Toate acestea sunt dublate de o responsabilitate mult mai mare din zona cluburilor. Vrem să avem un număr cât mai mic de meciuri care se amână și, dacă se poate, să nu se amâne nimic.

“Cei negativi pot să-și continue activitatea sportivă”

Asta presupune că vom asista la o modificare de protocol medical dinspre Guvern astfel încât să izolăm doar jucătorii pozitivi și contacții acestora, ceea ce înseamnă că cei negativi pot să-și continue activitatea sportivă.

Al doilea subiect discutat a fost definirea contactului. Vom avea mai multe detalii de la Guvern. Al treilea subiect face referire la niște proceduri mult mai clară și mai coerentă de la DSP-urile din țară astfel încât să avem o implementare mai unitară.

A patra chestie discutată este cea a sancțiunilor sportive, care s-a și aprobat aseară în C.Ex., sancțiuni care să determine cluburile să fie mult mai atente”, a spus ministrul Stroe.

Nici nu s-a uscat cerneala pe noul Ordin că se pregătește altul care să cuprindă noi norme. Organizatorii competițiilor în sală abia așteaptă să se dea undă verde și întrecerilor în sală, multe dintre acestea fiind amânate.

ADVERTISEMENT