Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a demarat un proiect prin care să se refacă blocurile din cel mai mare sector al Capitalei, care are aproape 475.000 de locuitori. Este vorba despre consolidarea seismică, închiderea balcoanelor, instalarea unor sisteme de monitorizare a consumului, construirea de terase vegetale și stații pentru mașini electrice.
Pe 8 noiembrie 2022, Primăria Sectorului 3 a postat un anunț de participare pe portalul achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultat de FANATIK, obiectul achiziției fiind „Renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) și renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale – blocuri de locuințe din Sectorul 3”.
Valoarea totală a acordului cadru este de 4.521.181.002,11 lei fără TVA, adică aproximativ 925 milioane de euro, iar valoarea celui mai mare contract subsecvent a fost stabilită la 77.619.285,81 lei fără TVA (aproximativ 16 milioane de euro). Durata contractului este de 48 de luni, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilită pentru 22 decembrie 2022.
La descrierea achiziției publice se menționează că acordul presupune lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie.
De asemenea, se vor mai efectua lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior; lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, și vor fi implementate sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald, precum și modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente.
“Fiecare operator economic, posibil ofertant înțelege și recunoaște dreptul achizitorului ca pe parcursul perioadei de valabilitate a acordului cadru, să renunțe unilateral, prin neemiterea de comenzi, la unele dintre tipurile de lucrări care fac obiectul acordului cadru și/sau suplimentarea cu altele, cu respectarea prețurilor unitare ale acestuia. Acordul cadru se va încheia cu 5 operatori economici care în urma procesului de evaluare vor fi declarați ofertanți câștigători”, se scrie în anunțul de participare publicat de Primăria Sectorului 3.
Acest proiect vizează o suprafață totală desfășurată de 2,6 milioane de metri pătrați și, conform caietului de sarcini, sunt prevăzute șase luni pentru lucrările de eficiență energetică și un an pentru cele de consolidare. Tot în caietul de sarcini se prevăd lucrări precum anveloparea blocului, refacerea sistemului de distribuție intern (de la punctul de racord în sistemul mare la apartamente) a căldurii și apei calde, montarea de sisteme de monitorizare a schimburilor energetice pentru întregul bloc, crearea de terase verzi pe acoperișuri, montarea de panouri solare pe acoperișuri, soluții de ventilare mecanică a interiorului, schimbarea corpurilor de iluminat de scările de bloc cu LED-uri mai economicoase.
Primăria Sectorului 3 a mai organizat o licitație pentru acordarea acestui contract, în vara acestui an, valoarea acordului cadru fiind atunci de 3,2 miliarde de lei, adică aproximativ 640 milioane de euro. Nu au existat, însă, ofertanți, deoarece aceștia au considerat că prețul este prea mic, în contextul creșterii prețurilor materialelor de construcții. Noul acord cadru este cu 1,3 miliarde de lei (aproximativ 265 milioane de euro) mai scump decât cel din vară, adică o creștere a prețului cu aproximativ 30%.
În paralel, conform datelor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, Primăria Sectorului 3 a mai demarat un proiect pe bani publici care are ca obiect “Studiu privind evoluția și identificarea habitatului indivizilor de lilieci (chiroptere) în zonele lucrărilor de reabilitare termică”, valoarea totală a acordului cadru fiind de 1.028.500,00 lei fără TVA (aproximativ 200.000 de euro), studiul urmând să se facă pentru 605 blocuri, durata contractului fiind de 24 de luni.
În anunțul de participare publicat pe 27 iulie 2022 se mai menționa că valoarea celui mai mare contract subsecvent este de 340.000 lei fără TVA, ce va fi acordat pentru alte 200 de blocuri. De asemenea, se mai menționa că frecvența contractelor ce urmează să fie atribuite trebuie să fie de maximum 16 contracte subsecvente /2 ani. Cu toate aceste, pe 7 noiembrie 2022, Primăria Sectorului 3 a anunțat că acest contract nu a mai fost atribuit.
“Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”, se menționează în anunț. Procedura de atribuire se va relua, probabil, în momentul în care se vor regla problemele semnalate. Liliecii sunt specie protejată, iar instituțiile care demarează lucrări trebuie să se asigure, prin studii, că nu le afectează habitatul.