Sport

Ce prime de victorie se dau în Superliga pentru evitarea retrogradării. Club cu mari probleme financiare a plătit peste 90.000 de euro pentru două meciuri decisive

Echipele implicate în lupta pentru menținerea în Superliga își motivează jucătorii cu prime de victorie atractive. Anul trecut, un club a plătit 90.750 euro pentru două succese.
31.03.2025 | 19:15
Ce prime de victorie se dau in Superliga pentru evitarea retrogradarii Club cu mari probleme financiare a platit peste 90000 de euro pentru doua meciuri decisive
Cluburile din Superliga își motiveze jucătorii cu prime de victorie în funcție de obiectiv Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe final de sezon, echipele din Superliga României recurg la diverse strategii pentru a-și motiva fotbaliștii în lupta pentru supraviețuirea în primul eșalon. Unul dintre cele mai utilizate stimulente este oferirea de prime substanțiale pentru victoriile decisive.

Poli Iași a plătit peste 90.000 de euro pentru două victorii în finalul play-out-ului 2023-2024

Un exemplu elocvent este Poli Iași, un club cu mari probleme financiare, care sezonul trecut s-a salvat in extremis de la retrogradare după ce a implementat un sistem special de premiere pentru ultimele două etape din play-out.

ADVERTISEMENT

În memoriul făcut la FIFA de fotbalistul brazilian Allan Victor Oliveira Mota, cunoscut ca Allanzinho, prin care acesta reclama datorii restante, se arată că Poli Iași a promis jucătorilor prime de victorie de 2.000 euro și 3.000 euro pentru a-i motiva să câștige meciurile cu Hermannstadt (1-0, deplasare) și cu Petrolul (2-0, acasă).

În total, Poli Iași a plătit fotbaliștilor 90.750 euro pentru cele șase puncte care au contribuit la clasarea echipei lui Tony da Silva pe locul 6 în play-out, asigurând astfel salvarea directă de la retrogradare.

ADVERTISEMENT

Primele care au salvat Poli Iași de la retrogradare

  • 2.000 euro net/jucător titular pentru victoria obținută în meciul cu Hermannstadt.
  • 3.000 euro net/jucător titular pentru victoria în fața Petrolului Ploiești, cu condiția ca echipa să termine pe locul 6 sau mai sus în play-out.
  • 2.000 euro net/jucător titular dacă echipa câștigă meciul cu Petrolul, dar se clasează doar pe locurile 7-8.

De asemenea, au fost stabilite și prime pentru jucătorii de rezervă, în funcție de minutele jucate și de contribuția acestora pe teren:

ADVERTISEMENT
  • 75% din valoarea primei pentru jucătorii intrați pe teren din postura de rezervă.
  • 50% din valoarea primei pentru cei care au fost pe bancă, dar nu au jucat.
  • 100% din valoarea primei pentru un jucător rezervă care reușește să marcheze.
ADVERTISEMENT

Poli Iași a intrat în concordat financiar

Bucuria salvării de la retrogradare nu a durat mult la Poli Iași. La începutul sezonului 2024-2025, clubul moldav a intrat în concordat preventiv, reușind să reeșaloneze datorii de 2,8 milioane de euro. Anul trecut, Poli Iași a oferit jucătorilor salarii medii de 6.000 de euro/lună.

Poli Iași luptă și în acest sezon pentru evitarea retrogradării. După două etape din play-out formația pregătită de Vasile Miriuță se află pe locul 5, cu 20 de puncte, la un punct în fața Farului, prima echipă din zona de baraj.

Echipele angrenate în lupta pentru menținerea în Superliga sunt: Gloria Buzău, Unirea Slobozia, Oțelul Galați, Farul, UTA, Poli Iași, chiar și Petrolul, club cu datorii de 3,5 milioane de euro.