Mihai Enache este liderul grupului parlamentar al AUR din Camera Deputaților, după ce a fost ales în Parlament în circumscripția electorală 42 București. Soția sa, Diana Enache, a fost deputat AUR în circumscripția electorală nr. 4 Bacău. Mihai Enache a fost și candidatul partidului condus de George Simion la alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei din data de 9 iunie 2024, unde a obținut 3,01% din voturi.
Numele lui Mihai Enache apare ca petent într-un dosar înregistrat pe 1 martie 2024 la Judecătoria Buftea, după ce a fost amendat în trafic de IPJ Ilfov pe 16 februarie 2024. Enache a formulat plângere contravențională împotriva procesului verbal întocmit de agentul de poliție și a cerut anularea acestuia.
Conform datelor din dosar consultate de FANATIK, Mihai Enache a arătat, în motivarea plângerii, că a fost sancționat contravențional pentru neacordarea priorității, deși nu a săvârșit fapta. El a susținut că autocamionul căruia se pretinde că nu i-a acordat prioritate a intrat ulterior autoturismului condus de el în sensul giratoriu și că, oricum, acesta nu a fost nevoit să încetinească.
La data de 5.06.2024, IPJ Ilfov a depus întâmpinare, solicitând respingerea plângerii ca neîntemeiată, arătând că procesul-verbal de constatare a contravenției respectă condițiile de formă şi de fond prevăzute de lege, iar aspectele descrise în conținutul acestuia corespund situației de fapt, astfel încât se bucură de prezumția de legalitate şi temeinicie, faptele fiind constatate în mod direct de către agentul constatator.
S-a arătat că, prin procesul verbal din 16.02.2024, Mihai Enache a fost sancționat cu amendă în cuantum de 990 lei şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, deoarece a condus autoturismul pe DN 7, iar când a pătruns în sensul giratoriu nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism care circula regulamentar în sensul giratoriu, venind din partea stângă față de direcția sa de deplasare.
Instanța a menționat că verifică legalitatea şi temeinicia procesului-verbal de contravenție, pronunţându-se, de asemenea, şi cu privire la sancţiunea aplicată de către agentul constatator prin acesta. Sub aspectul legalității, instanța a constatat că în cauză nu este incident niciunul dintre motivele de nulitate, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei conținând menţiunile privitoare la numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal, descrierea faptei săvârşite, data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.
Sub aspectul temeiniciei, instanţa a reţinut că, deşi O.G. nr. 2/2001 nu cuprinde dispoziţii exprese cu privire la forţa probantă a actului de constatare a contravenției, din textul art. 34 rezultă că procesul-verbal de constatare a contravenţiei se bucură de prezumţia relativă de legalitate şi de temeinicie, făcând dovada situaţiei de fapt şi a încadrării în drept până la proba contrară, probă ce revine petentului.
Așadar, s-a menționat că petentul beneficiază de cadrul necesar pentru a-şi susţine cauza în condiţii de egalitate cu partea adversă, putând să uzeze de orice mijloc de probă şi să invoce orice argumente pentru dovedirea împrejurării că situaţia de fapt din procesul-verbal nu corespunde realităţii. Instanța a specificat că, în prezenta cauză, petentul Mihai Enache a arătat în cuprinsul plângerii că nu a săvârșit fapta reținută în sarcina sa prin procesul-verbal, neacordarea priorității, dar nu a reușit să probeze aceste susțineri.
Simplele susțineri ale petentului în sensul că autocamionul a intrat ulterior în sensul giratoriu și că nu a fost nevoit să încetinească nu pot fi validate de către instanța de judecată, în lipsa oricărei probe care să confirme aceste susțineri. Ca atare, instanța a constatat că prezumția de veridicitate de care se bucură procesul-verbal de contravenții nu a fost răsturnată, probatoriul administrat nereliefând o altă situație de fapt decât cea reținută de agentul constatator.
În ceea ce privește sancțiunile aplicate în cauză, instanța a apreciat că dispozițiile art. 21 alin. 3 OG. 2/2001 au fost respectate cu ocazia aplicării sancțiunilor contravenționale, amenda în cuantum de 990 lei și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile fiind proporționale cu gradul de pericol social al faptei săvârșite de către petent. În concret, instanța a reținut că fapta petentului Mihai Enache de a încălca regulile privind prioritatea la pătrunderea în intersecția prevăzută cu sens giratoriu a creat riscul producerii unui accident de circulație.
Pe 12 noiembrie 2024, Judecătoria Buftea a respins plângerea contravenţională, ca neîntemeiată, conform datelor din dosar consultate de FANATIK. Astfel, instanța a menținut procesul verbal din 16 februarie 2024 ca fiind legal şi temeinic întocmit. Mihai Enache a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov, unde a fost înregistrat pe 13 februarie 2025. Nu a fost stabilit, încă, primul termen al dosarului.