News

Ce probleme are ginerele lui Traian Băsescu cu Poliția. Radu Pricop a mai fost implicat într-un dosar controversat

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a fost achitat definitiv în 2019 într-un dosar în care a fost acuzat pentru complicitate la șantaj și instigare la fals. În prezent, soțul Ioanei are un alt proces pe rol.
04.04.2022 | 12:52
Ce probleme are ginerele lui Traian Basescu cu Politia Radu Pricop a mai fost implicat intrun dosar controversat
Ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, a avut probleme în justiție
ADVERTISEMENT

Pe 23 martie 2022, Înala Curte de Casație și Justiție a decis că Traian Băsescu, fost președinte al României și europarlamentar, a fost colaborator al Securității. Băsescu s-a simțit rău la aflarea verdictului, astfel că s-a internat într-un spital din Bruxelles, unde a stat câteva zile sub supraveghere medicală. Nu sunt singurele probleme legate de justiție pe care le au membrii familiei Băsescu, în contextul în care soțul Ioanei, Radu Pricop, este și el chemat în instanță.

Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, locuiește cu Ioana Băsescu într-un apartament

Traian Băsescu  a revenit apoi în țară, pentru că este obligat să elibereze vila de protocol din cartierul Primăverii, în care locuia în calitate de fost președinte al României, privilegiu pierdut în urma sentinței de colaborator al Securității. El a discutat cu jurnaliștii aflați în fața vilei și a oferit câteva explicații legate de starea sa de sănătate.

ADVERTISEMENT

“A fost o boală netratată la timp. Reușesc să fiu zglobiu. Mă mișc, e foarte bine. Am avut o pneumonie netratată la vreme și recomandarea medicilor este ca cel puțin până în data de 10 aprilie să evit orice aglomerație ca să nu așeze peste tratamentul care s-a făcut un covid. Recomandarea, printre altele, a fost să nu merg în aeroporturi, în avioane, să port mască tot timpul”, a declarat Băsescu.

Fostul președinte al României a comentat și zvonurile legate de faptul că el și soția sa s-ar muta în casa fiicei lor, Ioana. “Acolo nu se poate. Am văzut și un reportaj destul de neplăcut precum că ar fi fost ilegal achiziționată. Nu. Este un apartament, și nu o vilă, într-o construcție cu 12 alte familii”, a explicat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au constatat că fapta lui Radu Pricop nu există

Ioana, fata cea mare a lui Băsescu, este măritată cu avocatul Radu Pricop, acesta fiind implicat într-un dosar controversat, în urmă cu câțiva ani. Soțul Ioanei Băsescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații, într-un dosar în care a mai fost implicat afaceristul Sergiu Lucinschi, fiul lui Petru Lucinschi, fostul președinte al Republicii Modova.

“Inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea inculpatului Pricop Radu Petru, a exercitat asupra unui om de afaceri (denunțător în prezenta cauză), acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă”, se arăta în rechizitoriul procurorilor.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2018, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Sergiu Lucinshi la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Radu Pricop a fost achitat, constatându-se că ”fapta nu există”. În aprilie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut achitarea lui Pricop și l-a achitat și pe Lucinschi pentru acuzația de șantaj și fals în declarații.

”Curtea constată că rechizitoriul s-a bazat pe aprecieri generale asupra conduitei profesionale adoptate de inculpatul Pricop Radu Petru în calitatea sa de avocat, aprecieri care, astfel, nu pot fundamenta o soluție de condamnare a acestui inculpat”, au explicat judecătorii ICCJ. În schimb, ICCJ l-a condamnat pe Lucinschi la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență și participație improprie la fals intelectual.

ADVERTISEMENT

Radu Pricop a contestat amenda primită în trafic de la polițiștii din Buzău

Radu Pricop are și în prezent probleme în justiție, astfel că numele său apare într-un dosar al cărui obiect este ”anulare proces verbal de contravenție”. Pe 5 noiembrie 2021, ginerele lui Traian Băsescu a fost amendat de polițiștii de la Servicul Rutier Buzău pentru o abatere săvârșită în trafic.

Soțul Ioanei Băsescu a contestat amenda, conform FANATIK, astfel că numele lui Radu Pricop apare în calitate de ”petent” într-un dosar înregistrat pe 18 noiembrie 2021 la Judecătoria Sectorului 1, în timp ce „intimat” figurează Inspectoratul de Poliție Județean Buzău – Serviciul rutier.

Pe 21 ianuarie 2022, instanța bucureșteană și-a declinat competența și a hotărât ca soluționarea cauzei să fie decisă de Judecătoria Buzău. Dosarul a fost înregistrat la noua instanță, potrivit FANATIK,  pe 14 februarie 2022. Pe 28 martie 2022, judecătorii au decis să amâne judecarea cauzei, în vederea administrării probelor, pentru data de 9 mai 2022.

ADVERTISEMENT