News

Ce probleme de sănătate poți avea dacă mănânci din recipiente din plastic. Așa se depozitează corect alimentele, de fapt

Mâncatul din recipiente din plastic poate cauza probleme de sănătate. Iată o metodă corectă de a depozita alimentele ce se vor păstrate
16.02.2025 | 21:51
Ce probleme de sanatate poti avea daca mananci din recipiente din plastic Asa se depoziteaza corect alimentele de fapt
Mâncarea consumată din recipiente de plastic poate cauza probleme de sănătate / sursa: Freepik
ADVERTISEMENT

Mâncatul din recipiente din plastic poate cauza numeroase probleme de sănătate. Organismul uman este sensibil la diverse substanțe și materiale, printre care se află și plasticul.

Probleme de sănătate cauzate de recipientele din plastic

Caserolele din plastic sunt des folosite atât pentru depozitarea alimentelor ce urmează să fie păstrate câteva zile, cât și pentru transportarea și servirea mâncărurilor calde. Totuși, folosite necorespunzător, ele pot cauza probleme de sănătate serioase. Specialiștii explică cum materialele din care caserolele sunt fabricate pot interfera cu starea noastră generală. Cel mai mare risc este contaminarea alimentelor cu substanțe chimice toxice ce se găsesc în compoziția caserolelor.

ADVERTISEMENT

Unele caserole din plastic pot conține bisfenol A (BPA), un compus chimic ce perturbă sistemul endocrin. Poat apărea chiar și dezechilibre hormonale, infertilitate și diverse boli metabolice. Și ftalații, folosiți pentru a da flexibilitate plasticului, poate duce la probleme la sistemul reproducător. Stirenul, alt compus din caserolele din plastic, mai ales în cele din polistiren, este și acum cercetat intens din cauza suspiciunii referitoare la apariția cancerului. De menționat este și faptul că unii compuși prezenți în plastic sunt considerați obezogeni, adică influențează negativ metabolismul, putând duce la obezitate, diabet de tip 2 și alte boli ale metabolismului.

Cum se depozitează corect alimentele

O depozitare corectă a alimentelor este esențială atunci când ne dorim să ne păstrăm intactă starea de sănătate. În primul rând, frigiderul trebuie setat între 1 – 4 grade Celsius. Alimentele din interiorul său trebuie organizate atent și corespunzător: carnea și peștele pe raftul inferior, lactatele și mâncarea gătită pe raftul din mijloc, iar fructele și legumele în sertarul/sertarele aferente. Ușa frigiderului este cea mai caldă, astfel că aici pot fi puse sosurile și băuturile.

ADVERTISEMENT

Resturile alimentare trebuie păstrate în recipiente închise ermetice. De preferat să se consume în 3 – 4 zile pentru evitarea altor probleme nedorite. Nu depozitați la rece alimente ce sunt încă fierbinți sau calde. Așteptați să se răcească complet, apoi puneți-le în frigider. Respectarea acestor reguli simple ajută și la menținerea sănătății, dar și la reducerea risipei alimentare.

Cum alegi corect caserola din plastic

Pentru a ne asigura că un recipient din plastic nu este periculos pentru sănătate, trebuie să fim atenția la însemnele de pe fundul caserolelor. Organizația Mondială a Sănătății a explicat cum trebuie tradus semnul reprezentat printr-un triunghi cu trei săgeți și cu un număr în interior alături de o abreviere în partea inferioară. Numărul indică tipul de plastic folosit pentru confecționarea recipientului, iar abrevierea semnifică denumirea chimică a acestuia.

ADVERTISEMENT

PET sau PETE (tereftalat de polietilen): folosit pentru sticlele de apă, suc, sifon și alte băuturi. Este un material ușor, transparent și rezistent la acizi și substanțe alcaline. Încălzit sau depozitat pentru o perioadă mai lungă de timp poate elibera ftalați. Aceștia afectează echilibrul hormonal și contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase;

ADVERTISEMENT

HDPE (polietilenă de înaltă densitate): folosit pentru sticle de lapte, iaurt, șampon, detergent și alte produse de uz casnic. Este un plastic dur, opac și rezistent la căldură. Este considerat printre cele mai sigure tipuri de plastic pentru oameni;

PVC (clorura de polivinil): folosit la împachetarea jucăriilor, țevilor și altor produse. Moale, flexibil și durabil, acest tip de plastic conține clor și ftalați, substanțe ce pot provoca alergii, astm, tulburări ale sistemului reproducător și cancer;

LDPE ((polietilenă de joasă densitate): folosit pentru pungi, recipiente pentru alimente congelate și alte materiale de ambalare. Moale, elastic, durabil și sigur pentru oameni;

PP (polipropilenă): folosit pentru recipiente ce pot fi băgate la microunde, capace, cești, tacâmuri și alte ustensile. Este dur și rezistent la temperaturi mari. Considerat foarte sigur pentru sănătate, căci nu interacționează negativ cu alimentele;

PS (polistiren): folosit pentru pahare de cafea, farfurii, vase, țări și alte ustensile de unică folosință. Ușor, fragil și transparent, este foarte periculos pentru sănătate. În contact cu alimente fierbinți și grase, el eliberează stiren;

ALTE (alte tipuri de plastic): este un amestec de polimeri care nu sunt incluși printre cei menționați deja. Aceste materiale pot fi ori sigure, ori nesigure pentru sănătate, în funcție de compoziție.