Sport

Ce program avea Arnold Schwarzenegger și ce mânca pe vremea când era sportiv

26.10.2018 | 14:23
Programul de antrenament și dieta lui Arnold Schwarzenegger. A fost Mister Olympia de 7 ori

Arnold Schwarzenegger, acum în vârstă de 71 de ani, este un fost mare campion la culturism, unde a cucerit numeroase titluri în competiții de anvergură mondială, fost actor ( a jucat în multe filme tocmai datorită fizicului său incredibil) și a ajuns între 2003 și 2011 să devină guvernator al Californiei, o perioaă cu două mandate.

Arnold a avut mereu grijă de corpul său. Acesta i-a adus celebritatea
Arnold a avut mereu grijă de corpul său.

De origine austriacă, el și-a căpătat notorietatea tocmai ca urmare a faptului că a reușit să își construiască un corp senzațional în urma ședințelor de antrenament și a unei diete riguroase, pe care a respectat-o și continuă să o respecte și acum, deși ședințele de antrenament acum sunt mult diminuate ca intensitate, dar nu a renunțat complet la ele. Schwarzenegger continuă să facă o puternică propagandă culturismului, el fiind chiar fondatorul unui festival de bodybuilding care îi poartă numele și recunoaște faptul că toată celebritatea a venit în urma practicării acestui sport.

Programul și dieta lui Arnold Schwarzenegger

Să vedem cum a reușit Arnold Schwarzenegger să construiască acel corp absolut fabulos, care i-a adus atâta celebritate și a făcut pur și simplu prăpăd printre doamne și domnișoare, entuziasmate de cum arăta austriacul devenit american. Este un program riguros, de care Arnold s-a ținut extrem de conștiincios întreaga sa carieră, inclusiv atunci când timpul său începuse să fie mai mult ocupat cu platoul de filmare. Iată mai întâi care sunt cele șapte principii pe care s-a ghidat, explicate chiar de el:

1. “Primul pas este acela să credeți cu adevărat că puteți deveni imenși. Trebuie să acceptați ideea că și voi veți avea privilegiul de a fi uriași. În acest fel, veți putea ridica greutăți pe care le-ați crezut imposibile”.
2. “Pasul următor este să vă antrenați dur, punând accent pe haltere și gantere și mai puțin pe aparate. Insistați pe acele exercitii de forță ce vă pun în mișcare aproape toți mușchii, precum îndreptările și genoflexiunile”.
3. “Pentru a deveni mari, trebuie să fiți mai întâi puternici. Începătorii și cei aflați la un nivel intermediar trebuie să insiste pentru masă și abia pe urmă pe definire, așadar, să insiste pe exercițiile de bază, nu pe tehnicile complicate”.

4. “Nu vă feriți să efectuați mișcări cu greutăți mari, într-un număr redus de repetări. Începeți cu un set de 12 repetări, măriți greutatea și scădeți numărul de repetări, până la epuizarea temporară. De obicei, ceream ajutorul unui coleg pentru a depăși momentele moarte sau pentru a ridica bara la începutul exercițiului”.
5. “Deși am urmărit o schemă de bază, am schimbat mereu exercițiile, forțând mușchii să lucreze diferit, să se adapteze. Toate exercițiile funcționează, într-un fel sau altul. Unele mai bine, altele mai puțin bine, însă numai experimentând se poate alege”.
6. “Începătorilor le recomand să stea mai mult la sală. De pildă, o oră și jumătate în loc de o oră, astfel încât să aibă un timp suficient pentru recuperare”.
7. “Totuși, nu sunt de acord ca începătorii să efectueze foarte multe exerciții la o singură sesiune de antrenament. Vor ajunge la supraantrenament. Dar și la confuzie”.

Cifrele lui Arnold

55,8 cm circumferinta bra]ului
145 cm circumferinta pieptului
86 cm talia
72 cm circumferinta coapsei
51 cm circumferinta gambei
106,5 kilograme in competi]ie
188 cm inaltime

Program de șase zile

LUNI, MIERCURI, VINERI

PIEPT
1. Împins din culcat cu haltera – 5 serii, 6 – 10 repetări.
2. Împins declinat cu haltera – 5 serii, 6 – 10 repetări.
3. Împins înclinat cu haltera – 6 serii, 6 – 10 repetări.
4. Încrucișarea brațelor la cabluri – 6 serii, 10 – 12 repetări.
5. Flotări – 5 serii – pâna la epuizare
6. Fluturări cu ganterele – 5 serii, 10 – 12 repetări.

SPATE
1. Tracțiuni cu priză largă – 6 serii, pâna la epuizare
2. Ramat cu bară încărcată la un capăt – 5 serii, 6 – 10 repetări.
3. Ramat cablu jos, cu un singur braț– 6 serii, 6 – 10 repetări.
4. Ramat cu haltera – 5 serii, 6 – 10 repetări.
5. Ramat cu gantera – 5 serii, 6 – 10 repetări.
6. Îndreptări cu haltera – 6 serii, 6 – 10 repetări.

PICIOARE
1. Genuflexiuni – 6 serii, 8 – 12 repetări.
2. Împins la presă – 6 serii, 8 – 12 repetări.
3. Flexii din culcat pe burtă – 6 serii, 12 – 15 repetări.
4. Extensii – 6 serii, 12 – 15 repetări.
5. Fandări – 5 serii, 15 repetări.
6. Gambe la aparat din picioare – 10 serii , 10 repetări.
7. Gambe la aparat, din sezut – 5 serii, 15 repetări.
8. Gambe cu o gantera in mana, alternativ, 6 serii, 12 repetări.

MARȚI, JOI, SÂMBĂTĂ

BICEPȘI (sesiune de baza)
1.Bicepși cu haltera, din picioare – 6 serii, 6 – 10 repetări
2. Flexii cu gantera, din așezat, alternativ stânga, dreapta – 6 serii, 6-10 repetări
3. Flexii cu gantera, cu brațul sprijinit – 6 serii, pâna la epuizare
4. Flexii cu gantera, din picioare, cu un braț – 6 serii, 6-10 repetări
UMERI:
1. Împins cu haltera din așezat față – 6 serii, 6 – 10 repetări. Același lucru cu haltera la ceafă.
2. Ridicări laterale din așezat – 6 serii, 6 – 10 repetări
3. Ridicări laterale, aplecat la 90 de grade – 5 serii, 6 – 10 repetări
4. Cabluri, ridicări laterale – 5 serii, 10 – 12 repetări
TRICEPȘI
1. Împins culcat cu priză îngustă – 6 serii, 6-10 repetări
2. Extensii la helcometru, 6 serii, 6-10 repetări
3. Extensii cu bara, din culcat – 6 serii, 6-10 repetări
4. Extensii cu gantera, de la ceafă (cu un singur braț) – 6 serii, 6-10 repetări
5. Flotări la paralele – 6 serii, 10 – 12 repetări
ANTEBRAȚE
– ca și în ziua precedentă.

DIETA LUI ARNOLD

Micul dejun: 3 ouă, un pahar cu lapte degresat sau un pahar cu suc de portocale, o cană de fulgi de ovăz

Prânz: două felii de pâine integrală, o bucată de piept de pui, fără piele, un măr, un pahar de lapte degresat

Gustare: 3 felii de brânză, o banană

Program de antrenament: 25 grame proteină din lapte, 25 grame proteină din ou, 250-300 ml de lapte

Cină: 250 grame de carne de vită, un cartof la cuptor, salată de legume cu dressing, o cană de legume fierte

Gustare: o cană de lapte degresat

La 14 ani a intrat prima dată în sala de gimnastică

Copilăria lui Arnold nu a fost deloc lapte și miere. Și-a mâncat multă bătaie din partea tatălui său, Gustav, fost membru al partidului nazist și de profesie polițist. Acesta a avut toată viața părerea că Arnold nu era copilul său biologic și de aici această relație foarte rece dintre ei. Tatăl l-a preferat pe fratele mai mare, Meinhard, care avea să moară prin anii 70, într-un accident auto, fiind băut la volan.

Arnold a început urcușul spre glorie încă de la 14 ani, când a intrat pentru prima dată, cu echipa de fotbal la care juca, într-o sală de gimnastică și din acel moment fotbalul a dispărut total din planuri, iar sala i-a devenit principala casă. Spera ca astfel să iasă din sărăcie și să ajungă un om bogat și cunoscut. El mărturisea că în copilărie cel mai fericit moment a fost când familia sa și-a putut permite să cumpere un frigider.

Șapte titluri Mister Olympia

Schwarzenegger a devenit un maniac al antrenamentelor, obiectivul său fiind clar: să devină cel mai bun culturist și astfel să poată pleca în Statele Unite, tărâmul tuturor făgăduințelor în opinia sa. După ce a reușit la 20 de ani să devină Mister Univers a știut că se află pe drumul cel bun și a plecat foarte decis în America, pentru a se îmbogăți și a deveni faimos.

Cariera sa a fost una fulminantă. Să câștigi nu mai puțin de șapte titluri la cel mai puternic concurs de culturism din lume, Mister Olympia, este o mare performanță și nu e deloc la îndemâna oricui. Aspectul său fizic i-a adus repede chemarea pe platourile de filmare de la Hollywood, unde s-a transformat într-un star al supereroului și al superbărbatului, cu rolurile din Connan Barbarul, seria Terminator, Predator, dar și comedii, așa cum a fost Polițist de grădiniță.

S-a căsătorit cu nepoata lui John Kennedy

De la celebritatea în culturism la cea de pe platourile de la Hollywood nu au fost mulți pași, așa cum puțini aveau să fie și până la numirea ca guvernator al Californiei în 2003, din partea Partidului Republican. Schwarzenegger își luase cetățenia americană încă din 1986. A fost destul de apreciat pentru perioada în care a activat ca guvernator.

S-a căsătorit în 1986 cu nepoata lui John Kenneddy, Maria Shriver, de care s-a separat în 2011, cei doi având patru copii. Un al cincilea, recunoscut de Arnold, a fost cel făcut cu menajera familiei, de origini din Guatemala și incredibil, dar ambele femei, Maria și Baena au fost însărcinate cam în același timp și au născut la interval de nici o săptămână una de alta! Schwarzenegger s-a ales astfel cu doi copii de la femei diferite în nici 10 zile!

A fost protagonistul mai multor scandaluri sexuale

Averea fostului guvernator e estimată acum undeva în jurul a 800 milioane dolari, dintre care 32 a costat avionul personal, cu care era să aibă un eveniment tragic, dacă pilotul nu era vigilent și nu constata la timp că un motor scotea fum și astfel a putut ateriza forțat de urgență.

A avut de înfruntat mai multe scandaluri, unul fiind legat de folosirea steroizilor, lucru recunoscut de Arnold, dar care spune că a apelat la ei doar când era legal. Al doilea a cuprins mai multe acuzații de comportament sexual denaturat, venite din partea mai multor femei, care spun că au fost puse în ipostaze jenante de propunerile sexuale ale starului. Acum, la 71 ani, Arnold a trecut printr-o mare cumpănă, o operație pe cord deschis, pentru înlocuirea unei valve.