News

Ce reacţie a avut o pensionară când a văzut preţurile din piaţă: “Nici pe mine nu mă ajută nimeni, dar nici nu jecmănesc”

06.05.2020 | 12:37
Ce reactie a avut o pensionara cand a vazut preturile din piata Nici pe mine nu ma ajuta nimeni dar nici nu jecmanesc
ADVERTISEMENT

Un apel impresionant al unei pensionare către fermierii români a ajuns în mediul online. Mai exact, fiul acesteia a postat pe o rețea de socializare, într-un grup al legumicultorilor. Acesta s-a transformat în vocea mamei și a povestit cu lux de amănunte prin ce trec cei cu venituri mici.

Apel impresionant al unei pensionare către fermieri

Deși toată lumea încurajează cumpărăturile de la producători și nu intermediari și, în ultima perioadă, a fost făcută o adevărată campanie prin care oamenii să-i ajute pe fermieri, lucrurile par a fi încă departe de adevăr.

ADVERTISEMENT

Legumele și fructele românești și-au făcut apariția în piețe, dar există o problemă uriașă. Prețurile afișate sunt cu mult peste posibilitățile de cumpărare ale oamenilor cu venituri normale.

Femeia „s-a speriat” de prețurile din piață

Deocamdată, în piață ca să cumpere roșii românești sau cireșe merg mai degrabă oamenii cu salarii frumoase. Prețurile par a fi raportate la actualitatea din Uniunea Europeană și nu la realitatea zilnică a României.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, în drum spre piață, am intrat într-un supermarket. Erau căpșune foarte frumoase, cu 9,99 lei kg. Mi-am spus NU și am plecat în piață, să ajut fermierii români!

În piață, aceleași căpșune cu 25-30 de lei! Voi ce ați fi făcut?! Eu m-am întors la supermarket și cu 30 de lei, mi-am cumpărat 3 kg!

ADVERTISEMENT

M-am liniștit spunându-mi că nici pe mine nu mă ajută nimeni, dar nici nu jecmănesc pe nimeni!

Așa că, DRAGI FERMIERI ROMÂNI, marfa voastră poate reușiți s-o exportați, sau reduceți prețul. Doamne ferește, să nu ajungeți din lăcomie, să stați cu marfa pe tarabe, până nu mai aveți ce face cu ea!” a fost mesajul care a apărut în grupul legumicultorilor români.

Postarea a avut parte de o mulțime de comentarii și distribuiri. Mai exact, câteva sute de oameni au ținut să-și spună of-ul și nu puțini au fost cei care i-au dat dreptate pensionarei.

ADVERTISEMENT

„Sunt cazuri când producătorul vinde la preț foarte mic celor care stau în piață și aceștia vând la un preț foarte mare.
Sau chiar producători care țin la preț (cum sunt cei care vând brazi) și preferă să distrugă marfă decât să reducă prețul.

Pai… dragilor, când mă apuc de cultivat căpșuni se presupune că îmi fac niște calcule și dacă costul de producție cu munca, încălzire și timpul meu ajunge la un preț final mult peste concurență, ce rost mai are să mă apuc de afacerea asta? Ca dacă e așa… mă apuc de crescut banane și le dau cu 60lei/kg că sunt românești”, a transmis un internaut.

Cu toate acestea, mai mulți fermieri au dorit să se apere și au transmis că prețurile exagerate nu sunt practicate de producători, ci se datorează samsarilor care au pus stăpânire pe piețe.

”Unde ați văzut prețul 25 de lei kg acolo sunt bișnițari. Țăranii sunt la câmp că au treabă să muncească, nu să facă bani. Încă nu ați înțeles că în piete 80 % sunt bișnițari. De acolo și diferența de preț”, a scris un fermier.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: