Life

Ce reguli trebuie să respecte turiștii în Turcia. E bine să le cunoști dinainte

Turcia este una dintre țările preferate de turiștii din lumea întreagă, dar care are reguli stricte pe care e bine să le cunoști înainte de a pleca în călătorie.
12.07.2022 | 18:23
Ce reguli trebuie sa respecte turistii in Turcia E bine sa le cunosti dinainte
Ce norme se respectă într-o vacanță în Turcia. Ce trebuie să știe turiștii. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Iată ce reguli trebuie să respecte turiștii atunci când ajung într-unul dintre orașele turcești. E bine să le cunoști dinainte pentru că atrag sancțiuni majore din partea autorităților sau chiar există riscul de a ajunge la închisoare.

Ce norme se respectă într-o vacanță în Turcia. Ce trebuie să știe turiștii

Turcia este o țară frumoasă, dar musulmană, motiv pentru care are foarte multe legi care la prima vedere pot părea greu de crezut. Una dintre regulile acestea are legătură cu ținuta purtată de turiști pe străzi, care nu trebuie să lase la vedere prea multă piele.

ADVERTISEMENT

E bine să cunoști dinainte că hainele scurte, mulate sau decoltate trebuie lăsate acasă. De asemenea, oamenii legii îi pedepsesc pe cei care se sărută, se îmbrățișează sau sunt foarte apropiați în public, în văzul tuturor.

Totodată, turiștii nu au voie pe stradă cu alcool sau să recurgă la gesturi ciudate și obscene. Acestea sunt pedepsite cu închisoarea chiar dacă ești european. Niciodată nu trebuie să te adresezi unei turcoaice singure pe stradă.

ADVERTISEMENT

În plus, femeile nu au voie pe străzi după lăsarea serii sau să se adreseze celorlalte pentru a cere îndrumări în scop turistic. În Turcia este indicat să ceri astfel de sfaturi din partea bărbaților sau unor polițiști.

Reguli de bun simț într-o vacanță în Turcia

Turiștii sunt primiți cu brațele deschise de gazdele din Turcia, care mereu își întâmpină oaspeții cu un zâmbet larg și cu o strângere de mână. E de bun simț să dai mâna cu cei care te primesc, fiind recomandat să se salute persoanele în vârstă, apoi gazda, soția și copiii acesteia.

ADVERTISEMENT

Mâna stângă nu este folosită atunci când saluți un musulman, asta pentru că turcii nu o folosesc considerând că face lucruri rușinoase și nu se folosește în conduita socială. Doar rudele apropiate sau femeile care sunt bune prietene se sărută pe obraz.

Evită să-i privești în ochi pe turci sau să-i privești insistent. E bine să le răspunzi la toate întrebările, chiar dacă unele pot părea personale. Turcii răspuns afirmativ înclinând ușor capul în jos și negativ ridicând fruntea cu o mișcare rapidă a capului în sus.

ADVERTISEMENT

Mare atenție și la felul în care îți ții mâinile atunci când stai de vorbă cu o cetățean turc. Niciodată nu se pun în șolduri, nu se fac gesturi teatrale și nici gestul american care înseamnă OK pentru că are o semnificație mai rușinoasă.

De asemenea, ca turist nu este frumos să ții mâinile în buzunare când vorbești cu cineva sau când te plimbi alături de o gazdă din Turcia.

Ce conduită se respectă în Turcia la restaurant

Turiștii care servesc masa la restaurantele din Turcia sunt nevoiți să lase un bacșiș generos care este circa 15% din notă. În cazul în care masa este servită la o familie de turci atunci trebuie să te adresezi bărbatului cu ”bei” (domnule) și numele lui, iar soției sale cu ”hanim” (doamna) urmat de numele ei.

Primul pas legat de servirea mesei este să aștepți să se servească mai întâi persoanele în vârstă și musafirii. Tacâmurile folosite se pun unul lângă altul pe un șervet, nu în farfurie pentru că ar fi un gest de impolitețe și o jignire adusă bucătarului.

Nu se folosește mâna stângă și nu se stă picior peste picior. Ai mare grijă să nu-ți arăți tălpile goale și să nu porți haine care pot dezgoli prea mult din corp. Niciodată nu se lasă alimente neconsumate în farfurie. Este cea mai mare jignire.

Băuturile alcoolice se consumă în cantități foarte mici, doar din respect pentru gazdă. La polul opus este permis fumatul după încheierea mesei.

Reguli stricte pentru intrarea într-o moschee

Când intri în casă sau în moschee trebuie să te descalți la ușă, gest prin care îți arăți respectul. În lăcașurile de cult nu se intră cu pantaloni scurți sau cu șapcă, în timp ce femeile trebuie să aibă un batic pe cap.

Turiștii trebuie să țină cont de hainele pe care le poartă și să nu aibă în picioare sandale sau încălțăminte care să le arate degetele. În interiorul unei moschee nu se vorbește tare, nu se stă în fața celor care se roagă și nu se fac poze.

E important să nu faci comentarii în prezența turcilor despre religia lor, politică sau conducători. Evită să mănânci pe stradă în perioada Ramadanului care ține o lună. Turcii țin post cu rugăciune și meditație și nu mănâncă absolut nimic până la apusul soarelui.

Negocierea, ca turist în bazarurile din Turcia

Bazarurile și magazinele turcești sunt o atracție turistică majoră, de aceea trebuie să știi că e musai să negociezi cu cel care vinde un produs. Evită să cumperi artefacte, pietre din ruine sau lucruri care imită produse de lux.

E foarte important să nu te grăbești atunci când cumperi un obiect pentru că turcilor le place să tragă de timp. Poți obține un preț bun legat de bijuteriile din aur. Nu strică să știi câteva expresii înainte de a călători în Turcia.

ADVERTISEMENT