News

Guvernul a aprobat relaxările pentru sărbători: masca nu mai e obligatorie pe stradă. Ce se întâmplă cu mall-urile şi restaurantele. Update

Relaxările de Crăciun și Revelion: petreceri permise, fără masca de protecție în anumite locuri și magazine deschise până la 23. Toate aceste măsuri au fost aprobate în ședința de Guvern de marți.
08.12.2021 | 13:09
Guvernul a aprobat relaxarile pentru sarbatori masca nu mai e obligatorie pe strada Ce se intampla cu mallurile si restaurantele Update
Ce relaxări ar putea intra în vigoare de sărbători. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
08-12-2021
11:10

Guvernul a aprobat relaxările pentru sărbători. Ministrul Rafila: ”Încercăm o întoarcere la normalitate și la un parteneriat cu populația”

Guvernul Ciucă a adoptat hotărârea privind noile măsuri de relaxare care urmează să intre în vigoare în România.

Iată principalele modificări din hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România –DOCUMENT – Hotărârea CNSU.

  • eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
  • eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, după ședința de Guvern, că măsurile au fost luate pentru că în România trendul este descendent.

Oficialul Executivului a transmis că ministerul încearcă ”o întoarcere la normalitate și la un parteneriat cu populația”.

Rafila a criticat fosta guvernare, spunând că în vara 2021 măsurile de relaxare au fost luate în pofida unei creșteri constante a numărului de cazuri COVID-19, în timp ce acum măsurile de relaxare de sărbători sunt luate în contextul în care trendul infectărilor este descendent.

”Încercăm o întoarcere la normalitate și la un parteneriat cu populația. Sigur că există îngrijorare, România a luat aceste măsuri care par de relaxare.

Mesajul cel mai important este: Aceste măsuri trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, al angajatorilor și operatorilor economici cu autoritățile.

Consecințele pandemiei nu pot să fie controlate mai bine și există numeroase exemple decât dacă există acest parteneriat și încredere.

Deschiderea guvernului se datorează interesului ca în România să fie cât mai aproape de normalitate. Acest trend descendent să continuie cât mai mult și să nu ne întoarcem la creșterea numărului de cazuri.

Sunt mulți care fac paralele între măsurile de acum și cele din cursul verii. Atunci măsurile au fost luate pe un trend crescător constant, acum suntem pe un trend descendent. Dar lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să respectăm regulile.

Decât să avem reguli extrem de dure limitative nerespectate, mai bine avem reguli mai relaxate dar respectate.

În paralel ne pregătim și de situația apariției noii tulpini emergente.Principalele lucruri care s-au discutat la consiliul miniștrilor Sănătății din UE: Încurajarea populației pentru doza 3, dar și formularul de locație al pasagerului pe care intenționăm să-l introducem în utilizare în 20 decembrie pentru a identifica rapid persoanele infectate, contacții și să se poată lua o măsură de sănătăte publică.

Faptul că avem 24 și 25 decembrie, 31 decembrie și 1 ianuarie în care manifestările în aer liber pot fi organizate nu înseamnă că trebuie să le transformăm în vectori de transmisie a virusului. Dar trebuie să promovăm un comportament responsabil, o să facem o campanie încât acest comportament preventiv să fie regula.

Nu ne dorim sancționarea, nu asta e cheia succesului, dar unde se impun aceste lucruri vor fi aplicate. Principalii avocați ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici”, a spus Rafila.

ADVERTISEMENT
08-12-2021
07:44

Alexandru Rafila: Înlesnirea restricților trebuie să vină la pachet cu respectarea unor prevederi

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a anunțat, în ședința de Guvern de miercuri, că relaxarea unor măsuri trebuie să vină la pachet cu respectarea unor prevederi.

În acest sens, acesta a făcut un apel către agenții economici în privința respectării cu strictețe a prevederilor din pandemie.

”Înlesnirea unor dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea unor prevederi. Suntem de acord ca mai ales în această perioadă să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate, s-a introdus în certificatul covid și testarea.

Pentru toți operatorii economici: să respecte legislația în privința măsurilor de protecție, gradul de ocupare etc.. Nu putem să avem niciun fel de toleranță. Trebuie să ținem lucrurile sub control, astfel încât să nu avem un val următor cu consecințe însemnate”, a declarat ministrul.

Dr. Rafila a mai spus că autoritățile, alături de medicii de familie, vor să dezvolte un sistem de testare extins.

”Evaluăm la nivel de Ministerului Sănătății capacitatea spitalelor. Dezvoltăm, alături de medicii de familie, un proiect care să permită testarea tuturor persoanelor care prezintă simptome sau sunt contacți ai unor persoane infectate”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT
07-12-2021
19:11

Raed Arafat, anunţ despre noile măsuri

“Clar că situaţia noastră este mai bună decât acum 2-3 săptămâni. S-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă. Se propune eliminarea interdicţiilor de circulaţie pentru persoane în timpul nopţii. Creşte intervalul orar de la 21 la 22 pentru toţi agenţii economici, pentru închidere.

Se elimină obligativitatea purtării măştiii in spaţiile deschise si rămâne obligatorie doar in cele aglomerate, piete, târguri, staţii de autobuz, la coadă. Portul măştii în spaţiile închise şi transportul în comun rămâne obligatoriu.

Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, neesenţiale se permite celor vaccinaţi, trecuţi prin boală şi testaţi cu test PCR de 72 de ore sau antigen de 48 de ore.

La magazine mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente, însă aceste magazine vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot intra concomitent. De exemplu, la 200 mp pot fi simultan în magazin 50 de persoane.

Activităţile limitate acum la 30% vor fi limitate la 50% (teatre, cinematografe, evenimente sportive), dar respectând regulile: vaccinaţi, testaţi, trecuţi prin boală.

Nu vor fi restricţii în noaptea de Revelion privind la ora la care vor fi deschise restaurantele, dar va fi cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

În noaptea de Revelion, organizatorii au obligaţia să se asigure că se respectă regulile, nu există număr maxim la evenimente de exterior.

Petrecerile private, nunţile, botezurile rămân restricţionate.

Acestea sunt măsurile care sunt propuse pentru adoptarea în şedinţa de guvern de mâine. Mâine, există şansa să fie adoptate toate sau să fie unele modificări”, a spus Raed Arafat, într-o conferinţă de presă organizată marţi seara.

Noi relaxări urmează să fie adoptate miercuri, în cadrul unei ședințe a CNSU. Printre măsurile care ar putea fi luate este faptul că magazinele ar putea fi deschise până la ora 23.

Masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie în toate spațiile exterioare, iar petrecerile ar putea fi permise, chiar și după ora 22.

ADVERTISEMENT

Noi relaxări luate pentru Crăciun și Revelion. Mâine e o ședință a CNSU

În prezent, magazinele sunt deschise până la ora 21, dar de sărbători programul acesta ar urma să fie prelungit în Ajunul Crăciunului și de Revelion, relatează news.ro.

De asemenea, inclusiv premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre măsurile ce urmează să fie luate de sărbători și a specificat că dorința este aceea de a se evita aglomerația.

ADVERTISEMENT

Totodată, toate persoanele trebuie să poată să își facă cumpărăturile pentru mesele festive, a mai afirmat premierul.

„Sunt luate în calcul toate măsurile astfel încât să evităm aglomerarea, să acordăm timp tuturor cetățenilor să-și facă cumpărături de sărbători, iar reprezentanții statului să poată gestiona situația”, a declarat, marți, Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

„După ce luăm decizii oficiale, le comunicăm”, a mai spus premierul.

Ministrul sănătății, declarații despre măsurile luate în perioada următoare

Alexandru Rafila preciza că subiectul noilor măsurile care se vor aplica inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi adoptate cât de curând.

Miercuri are loc o ședință a Comitetul Național pentru Situații de Urgență în care se vor discuta toate acestea.

ADVERTISEMENT

Referitor la petrecerilor organizate în plină stradă, ministrul sănătății spunea că oamenii trebuie să fie foarte atenți la regulile sanitare și să poarte masca de protecție tot timpul.

ADVERTISEMENT

“Acest subiect va fi dezbătut şi adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii.

Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este fresc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie.

Cred că ficare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact”, a precizat Alexandru Rafila.