News

Ce reprezintă Articolul 4 din Tratatul NATO. Polonia a cerut activarea acestuia după racheta căzută pe teritoriul său

Miercuri, 16 noiembrie, ambasadorii statelor membre NATO se vor reuni urgență. Polonia va solicita activarea Articolului 4 al Alianței. Ce reprezintă acest demers.
16.11.2022 | 08:01
Ce reprezinta Articolul 4 din Tratatul NATO Polonia a cerut activarea acestuia dupa racheta cazuta pe teritoriul sau
Ce înseamnă Articolul 4 din Tratatul NATO, pe care Polonia îl va activa după racheta căzută pe teritoriul său. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a discutat, marți seară, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Convorbirea a venit după evenimentul extrem de grav petrecut pe teritoriul țării sale, acolo unde o rachetă a ucis două persoane la granița cu Ucraina.

Ce înseamnă Articolul 4 din Tratatul NATO, pe care Polonia îl va activa după racheta căzută pe teritoriul său

Liderul de la Varșovia a afirmat că ia în calcul activarea Articolului 4 din Tratatul NATO. ”Verificăm premisele articolului 4 al NATO. Suntem în contact cu aliații noștri și așteptăm discuții cu partea americană”, a transmis Andrzej Duda, conform Sky News.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, Polonia a îndemnat la calm și la o analiză atentă a situației. Oficialii de la Varșovia au evitat să atribuie direct Rusiei vina pentru exploziile de la ferma aflată la 5 kilometri de granița cu Ucraina.

Ce este însă Articolul 4 din Tratatul NATO? 

Tratatul Atlanticului de Nord, denumit și Tratatul de la Washington, este un document care formează temeiul juridic și este implementat de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Acesta a fost semnat la Washington, pe 4 aprilie 1949.

ADVERTISEMENT

”Statele care sunt parte a prezentului Tratat își reafirmă credința în obiectivele și principiile Cartei Națiunilor Unite, precum și dorința lor de a conviețui în pace cu toate popoarele și guvernele.

Ele sunt angajate în salvgardarea libertății, a moștenirii comune și a civilizațiilor popoarelor pe care le reprezintă, pe baza principiilor democrației, libertății individuale și a literei legii.

ADVERTISEMENT

Ele caută să promoveze stabilitatea și bunăstarea zonei nord-atlantice. Ele sunt hotărâte să își unească eforturile în scopul apărării colective și al păstrării păcii și securității”, se arată în introducerea documentului semnat la 1949.

Revenind la Articolul 4, acesta permite membrilor NATO să aducă în discuție orice îngrijorare, în special în ceea ce privește securitatea. Problema este ridicată în fața Consiliului Nord-Atlantic. Articolul 4 nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a se acționa.

ADVERTISEMENT

Articolul 4 presupune că: ”Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți”.

Articolul 4 din Tratatul NATO, activat pe 24 februarie 2022

Nu cu mult timp în urmă, chiar cu patru zile înainte ca Rusia să declanșeze invazia din Ucraina, Articolul 4 a fost activat.

Pe 24 februarie 2022, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia, membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au cerut, pe fondul tensiunilor de la granițele Ucrainei, invocarea Articolului 4 din Tratatul Atlanticului de Nord.

ADVERTISEMENT