Life

Ce reprezintă CNP-ul, codul numeric personal pe care îl au toți românii. Are legătură cu Nicolae Ceauşescu

Care este semnificația celor 13 cifre din codul numeric personal (CNP) primit la naștere. Este unic pentru fiecare persoană.
13.11.2022 | 10:47
Ce reprezinta CNPul codul numeric personal pe care il au toti romanii Are legatura cu Nicolae Ceausescu
Ce reprezintă CNP-ul, codul numeric personal pe care îl au toți românii. Are legătură cu Nicolae Ceauşescu. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Primit la naștere, Codul Numeric Personal (CNP) este format din 13 cifre, unic pentru fiecare persoană. Notat și pe buletinul de identitate, aceasta este trecut de stat în Registrul permanent de evidenţă a populaţiei.

Ce legătură are Nicolae Ceauşescu cu codul numeric personal (CNP)

Instituit pentru prima dată în 1978, CNP-ul, cod numeric personal a fost aplicat pentru toţi cetăţenii români, precum şi pentru străinii cu domiciliul în România.

ADVERTISEMENT

Codul numeric personal, alcătuit din 13 cifre pe structura SAALLZZJJNNNC, va fi înscris în actele de identitate, de stare civilă şi în alte acte personale”, se spunea în document.

Cel care a impus introducerea acestui cod a fost nimeni altul decât Nicolae Ceauşescu, pe 2 martie 1978, printr-un decret prezidenţial nr. 59.

ADVERTISEMENT

Semnificația celor 13 cifre pe structura SAALLZZJJNNNC

S – Sexul şi secolul

Prima cifră a CNP-ului semnifică sexul posesorului şi secolul în care s-a născut. Până în anul 1999 bărbaţii au cifra 1, iar femeile 2. După anul 2000, bărbații au cifra 5, iar femeie 6.

AA – Anul naşterii

Următoarele două cifre reprezintă anul naşterii. Un individ născut în 1998 va avea în CNP cifrele 9 şi 8.

ADVERTISEMENT

LL – Luna naşterii

Cifrele patru și cinci sunt date de luna nașterii, de exemplu iulie – care are cifrele 0 şi 7. Luna octombrie are cifrele 1 si 0, decembrie 1 și 2.

ZZ – Ziua Naşterii

Urmează cifrele zilei în care persoana s-a născut. Născută pe 21, va avea înscrise aceste cifre. Dacă s-a născut înainte de data de 10, de exemplu în 6, în CNP vor apărea cifrele 0 şi 6.

ADVERTISEMENT

JJ – Codul judeţului unde s-a născut persoana

Tot în CNP sunt înscrise judeţul sau sectorul (pentru Bucureşti) unde persoana s-a născut sau are reşedinţa.

Fiecare judeţ are un cod care începe de la 01, în cazul judeţului Alba, şi se termină la 52, numărul pentru judeţul Giurgiu. Cele şase sectoare ale Capitalei au şi ele câte un număr în aceste 52 de coduri.

NNN – Numărul de ordine

De asemenea, sunt înscrise trei cifre care reprezintă codul unic al persoanei. Acestea sunt din intervalul 001 – 999. Împărțite birourilor de Evidenţă a Populaţiei din fiecare judeţ, respectiv sector al Capitalei, numărul este alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

C – Cifra de control

Codul Numeric Personal are și o cifră de control care este dată în urma unui calcul matematic folosind celelalte 12 cifre ale CNP-ului. Se înmulţeşte fiecare număr din CNP cu cea de pe aceeaşi poziţie din numărul 279146358279. Rezultatele se adună, iar suma obţinută se împarte la 11. Restul din împărţire este cifra de control, care validează Codul Numeric Personal.

ADVERTISEMENT