News

Ce reprezintă gruparea Hamas! De ce este catalogată organizație teroristă

13.05.2021 | 14:23
Ce reprezinta gruparea Hamas De ce este catalogata organizatie terorista
Organizația teroristă Hamas a lansat mai multe atacuri asupra Israelului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce reprezintă gruparea Hamas, o organizație islamică fundamentalistă care își desfășoară activitatea în Cisiordania și Fâșia Gaza. Trebuie să știți încă de la început că termenul de Hamas înseamnă, de fapt, un acronim. 

Harakat Al-Muqawama Al-Islamia este numele întreg sub care activează teroriștii din mişcarea Islamică de Rezistenţă.

ADVERTISEMENT

Interesant este că în limba arabă „hamas” înseamnă entuziasm. Mișcarea a fost formată în decembrie 1987 sub conducerea lui Sheikh Ahmed Yassin la începutul primei intifadii sau revoltei palestiniene împotriva ocupației israeliene.

Ce reprezintă, de fapt, gruparea Hamas!

În documentul fondator al partidului Hamas, se arată cât se poate de clar că scopul principal este distrugerea Israelului și crearea unui stat islamist.

ADVERTISEMENT

Se mai știe despre mișcarea Hamas că are mai multe departamente dedicate activităţilor religioase, militare, politice, dar şi de securitate. De altfel, membrii grupării desfăşoară un program social şi administrează numeroase şcoli, spitale şi instituţii religioase.

Sursa foto – hepta.ro

Dacă ne raportăm la aripa militară a acestei mișcări, aceasta a efectuat mai multe acțiuni teroriste împotriva israelienilor și palestinienilor, loiali administrației israeliene.

ADVERTISEMENT

De altfel, Hamas a devenit principalul adversar al acordului de pace de la Oslo în 1993. Vă readucem aminte că atunci au fost încheiate acorduri privind introducerea autoguvernării în Fâșia Gaza și în Cisiordania timp de 5 ani în schimbul garanțiilor palestiniene pentru a proteja securitatea Israelului.

Ce spune Carta fundamentală Hamas

Carta fundamentală a Hamas, publicată în 1988, face apel la Jihad, războiul sfânt, şi marchează o distanţare decisivă de filosofia non-violentă a Fraţilor Musulmani.

ADVERTISEMENT

Așa s-a și întâmplat pentru că organizația a organizat o serie de atacuri teroriste împotriva cetățenilor israelieni folosind atentatori sinucigași pentru a opri procesul de pace.

Sursa foto – hepta.ro

Conform statisticilor oficiale, Hamas ar fi ucis peste 1500 de persoane în mai mult de 350 de atacuri teroriste separate.

Punctul de cotitură a avut loc în 2006 atunci când Hamas a participat în premieră la scrutinul parlamentar după ce ani la rândul a boicotat alegerile. Au candidat ca “Partidul Schimbarii si Reformei” și gruparea a obținut o victorie clară, asigurându-și majoritatea în Consiliul Legislativ palestinian.

Ce buget are Hamas

Aproape incredibil, dar mișcarea teroristă are un buget anual de 170 de milioane de dolari, potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe.

De remarcat că foarte multe fonduri vin din partea unor palestinieni din străinătate. Vorbim despre donatori privaţi din Orientul Mijlociu şi organizaţii umanitare musulmane din Occident.

Sursa foto – hepta.ro

De asemenea, Hamas are parte de un ajutor financiar important și din partea Iranului. De la Teheran vin arme, dar și tehnică militară.

Sub aceste coordonate nu a mai durat mult până când Hamas a fost considerată o organizaţie teroristă de mai multe țări. Printre acestea, cele mai importante sunt Statele Unite, Marea Britanie, Israel, dar şi statele membre din Uniunea Europeană.

Ce acțiuni întreprinde Hamas în Israel

Mişcarea islamistă Hamas, la putere în Gaza, a anunţat că va lansa 130 de rachete către teritoriul israelian ca ripostă la atacurile statului evreu care au provocat uciderea comandanţilor grupării militare şi au distrus alt imobil în enclava palestiniană.

Trei oraşe din Israel, Ashkelon, Netivot, Sderot au fost luate în colimator de aripa militară a Hamas. Serviciile israeliene afirmă că au ucis în total zece responsabili Hamas dar şi executivi ai Jihadului islamic, a doua grupare islamistă armată din Fâşia Gaza.

Sursa foto – hepta.ro

Pentru armată, atacurile asupra Gaza se vor o ripostă cu “peste 1.000 de rachete” lansate de diferite grupări armate către statul evreu.

Armata israeliană a confirmat că a ţintit clădiri în centrul Gaza, indicând faptul că au fost folosite de Hamas pentru activităţile sale.

Aceste noi violenţe, cele mai intense în ultimii şapte ani, au provocat moartea a cel puţin 62 de oameni de ambele părţi – 56 în Gaza, printre care 14 copii, şi şase în Israel.

ADVERTISEMENT