News

Ce reprezintă Halloween, sărbătoarea pe care o așteaptă toți copiii în octombrie

27.10.2020 | 17:24
Pe 31 octombrie are loc Halloween-ul. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce reprezintă Halloween, sărbătoarea pe care o așteaptă toți copiii în luna octombrie. În ciuda faptului că mai toată lumea o asociază cu americanii, interesant este că aceasta are origine celtică, fiind, într-adevăr, preluată între timp de multe popoare din Occident.

A ajuns cunoscută după ce imigranții irlandezi din Statele Unite au dus-o peste ocean. Halloween este sărbătorit în fiecare an, în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază. De exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

ADVERTISEMENT

Numele acestei sărbători provine din limba engleză, de la expresia „All Hallows’ Even”, așa cum se chema sărbătoarea creștină a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloween-ul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental, catolic și protestant.

Ce înseamnă Halloween, sărbătoarea de la finalul lunii octombrie

Când spui Halloweeen, spui, de fapt, dovleac sculptat. Un dovleac care, atenție, reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se costumează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?).

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Vorbim, de fapt, despre o amenințare. Concret, dacă „puștilor” nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În Statele Unite, păcălelile acestea au fost duse la nivel de artă. Nu o dată cei morocănoși au avut parte de surprize uriașe a doua zi. Case acoperite cu role de hârtie igienică, uși bombardate cu roșii sau ouă și multe alte năzdrăvănii.

Sărbătoarea cunoscută sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. Istoricul Nicholas Rogers, a fost primul care i-a cercetat și originile.

ADVERTISEMENT

De unde pleacă, de fapt, Halloween-ul

După puțin timp, profesorul a observat că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin”. Interesant este că numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”.

Sursa foto – hepta.ro

Dacă ne raportăm la simbolurile din jurul acesti sărbători, este bine să știm că acestea s-au dezvoltat în timp. Interesant este că napul era folosit tradițional de Halloween în Irlanda și Scoția, dar cei care au plecat în America de Nord în căutarea unui trai mai bun au folosit dovleacul pe care l-au găsit acolo.

ADVERTISEMENT

Culmea, aceștia erau mai ieftini și mai ușor de modelat decât napii. Tradiția americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837 și a fost asociată inițial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

De unde vine legenda dovleacului de Halloween

Dovleacul luminat, poreclit „Jack-o-Lantern” are și el o adevărată poveste în spate. Legenda lui Stingy Jack provine din folclorul irlandez. Mai exact, un prieten al licorilor bahice, pe nume Jack se întâlneşte pe drum cu diavolul când se întoarce acasă de la cârciumă.

Sursa foto – hepta.ro

Necuratul îi cere să-l însoțească până în Iad, dar Jack îl convinge să se urce într-un copac din apropiere ca să culeagă un măr. Îl păcăleşte înfingând o cruce în trunchi, obligându-l să rămână în copac. În cele din urmă, după ore întregi de văicăreli, Jack îi promite acestuia să-l elibereze, dar doar dacă promite că nu-l va primi niciodată în Iad, lucru cu care este de acord. Când moare, pe Jack nu îl vrea nici Raiul din cauza păcatelor sale, dar nici Iadul, conform pactului.

Drept pentru care, Jack găureşte un dovleac, pune înăuntru o candelă şi se foloseşte de acest instrument într-un mod cât se poate de simplu. Dovleacul îi devine călăuză între cele două lumi.

Halloween, final de toamnă sau început de horror

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, dar și din mai multe opere literare de ficțiune gotică și horror. Ne referim aici la romanele Frankenstein și Dracula. La imaginea acestei sărbători au participat și filmele horror clasice ca Frankenstein și Mumia.

Sursa foto – hepta.ro

De-a lungul timpului, în ceea ce înseamnă Halloween și-au făcut apariția însă o mulțime de elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori. Americanii au început chiar să-și decoreze casele cu aceste simboluri. Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu.

Americanii merg la colindat de Halloween

O să râdeți, dar americanii merg la colindat cu prilejul acestei sărbători. Micuții abia așteaptă noaptea magică, una în care își pot strânge provizii de bomboane și dulciuri cât pentru la Crăciun. Inclusiv UNICEF-ul are un cuvânt de spus în toată mișcarea Trick-or-Treat.

Sursa foto – hepta.ro

În America de Nord, „Trick-or-Treat for UNICEF” a devenit o tradiție în perioada de Halloween. „Mișcarea” a început ca un eveniment local în anul 1950 într-o suburbie din orașul Philadelphia și s-a extins pe plan național până în 1952.

În Statele Unite este bine cunoscută „micuța cutie portocalie”. Pentru o perioadă de timp, cutiile se distribuiau în școli și astfel copiii care mergeau la „colindat” strângeau bani, împreună cu tradiționalele dulciuri, de la cei care voiau să doneze.

Monștri legendari, capcane și farse de Halloween

În mod evident, costumele de Halloween sunt croite după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.

Culmea este că, în ultima perioadă, În Statele Unite, cea de-a doua categorie a început să prindă din nou viață. Astfel, adulții se trezesc în pragul ușii cu sportivi care scriu istorie, politicieni pe care îi văd la televizor sau vedete ale showbizz-ului. Totul fiind o costumație.

Sursa foto – hepta.ro

Pentru că sărbătoarea pica întotdeauna în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numărau printre mâncărurile tradiționale de Halloween. Acestea se obținea prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce peste care se adăuga și miez de nucă măcinată.

Cu timpul, merele glazurate au dispărut din context și au făcut loc dulciurilor. Bomboanele sunt preferatele copiilor și nu aveau cum să lipsească de la o asemenea sărbătoare.

Halloween în România

Așa cum era de așteptat nici pentru români data de 31 octombrie nu trece ca o zi oarecare. Astfel că, la sfârșitul acestei luni tot mai mulți copii se pregătesc de Halloween. În ultimii ani, când nu știam ce înseamnă pandemie de coronavirus, magazinele se decorau cu obiecte specifice, măşti, costumaţii, afişe și dovleci.

Mai mult de atât, cluburile organizau adevărate petreceri tematice. În tot acest timp, copiii rămâneau răsfățații supremi. De la creșe, grădinițe și până la școli, toți participau la marea sărbătoare a dovleacului.

ADVERTISEMENT