News

Ce reprezintă ITAR și ce strategie ar putea folosi Trump pentru a împiedica Europa să ajute Ucraina. „Un cataclism pentru Kiev”

Donald Trump, președintele SUA, ar putea împiedica Europa să ajute Ucraina, folosind reglementarea „ITAR”. Ce semnifică aceasta?
08.03.2025 | 18:46
Ce reprezinta ITAR si ce strategie ar putea folosi Trump pentru a impiedica Europa sa ajute Ucraina Un cataclism pentru Kiev
Ce reprezintă ITAR și ce strategie ar putea folosi Trump pentru a împiedica Europa să ajute Ucraina. foto hepta
ADVERTISEMENT

Donald Trump ar putea împiedica Europa să ajute Ucraina dacă s-ar folosi de o reglementare cunoscută drept „ITAR”. Ce reprezintă aceasta și cum ar putea să fie aplicată?

Ce înseamnă ITAR. Cum ar putea Trump să limiteze ajutorul acordat de Europa Ucrainei

O analiză a publicației franceze Le Point arată că liderul american ar putea apela la reglementările legate de exporturile și transferul de arme pentru a „limita drastic” ajutorul Europei pentru ucraineni.

ADVERTISEMENT

Sursa citată precizează că această mișcare ar reprezenta „un cataclism pentru Kiev”. Reglementările cunoscute sub numele de „ITAR” oferă posibilitatea Americii să interzică statelor europene să livreze arme și echipamente achiziționare în SUA ori care au componente americane.

Multe dintre armele fabricate în Europa conțin astfel de piese ale SUA. De asemenea, altele au fost achiziționate direct din SUA. Astfel, dacă această reglementare va fi folosită s-ar aplica un embargo asupra furnizării de arme din Occident către Kiev.

ADVERTISEMENT

Armele și echipamentele pe care SUA ar putea să le interzică ucrainenilor

Le Point amintește că avioanele, rachetele, navele și vehiculele de luptă sunt în prezent proiectate fără componente americane. Însă, cele mai multe dintre echipamentele vechi au nevoie de validarea americanilor pentru a fi livrate.

Printre acestea se numără avioanele de vânătoare-bombardament F-16, care s-au aflat pe lista sprijinului militar oferit de Occident ucrainenilor. De asemenea, rachetele ghidate, vehiculele blindate și binoclurile cu vedere pe timp de noapte ar putea fi, totodată, interzise.

ADVERTISEMENT

Publicația franceză notează că acesta ar putea fi asul pe care Donald Trump îl are în mânecă. Totuși, până acum liderul SUA nu a încetat definitiv să furnizeze informații Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Totodată, nu a deconectat rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk. Amintim că președintele Statelor Unite ale Americii a suspendat ajutorul militar și financiar oferit până acum Ucrainei.

Decizia a fost luată după discuția aprinsă dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski de vineri, 28 februarie, din Biroul Oval. Liderul SUA și vicepreședintele JD Vance l-au acuzat pe Zelenski că nu a mulțumit Americii pentru ajutorul acordat pentru a lupta în războiul pornit de Rusia.