News

Ce restricţii se ridică începând cu 15 mai. Explicaţiile preşedintelui cu privire la starea de alertă

12.05.2020 | 17:36
Ce restrictii se ridica incepand cu 15 mai Explicatiile presedintelui cu privire la starea de alerta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a făcut anunțul mult așteptat de toți românii. Președintele României a anunțat în ce măsură vor scăpa românii de restricții și, mai exact, care vor fi restricțiile la care se va renunța definitiv după 15 mai.

Ce restricții se ridică începând cu 15 mai, conform președintelui Iohannis

În primul rând, Iohannis a reamintit tuturor că se vor redeschide anumite magazine, dar și saloanele de înfrumusețare sau stomatologii. O veste bună pentru românii care așteptau să își rezolve aceste probleme.

ADVERTISEMENT

Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, muzeele”, a explicat președintele.

Totodată, s-ar putea redeschide parcurile în toate orașele, însă cel mai importantă veste e cea referitoare la dispariție declarației pe proprie răspundere în interiorul localității. De asemenea, declarația nu va fi necesară atunci când o persoană face sport, sau merge la lucru, în zona metropolitană din jurul marilor orașe precum Bucureștiul.

ADVERTISEMENT

„Recomandăm să redeschidă parcurile, asta nu putem să impunem. La ce se renunță, ce înseamnă această relaxare. Se renunță la declarație în interiorul localității, putem să ne deplasăm fără declarație fără acord, în interiorul localității. În interesul nostru nu trebuie să exagerăm.

În afara localității e nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitane, din comunele de lângă București mulți vin și se întorc la serviciu, pentru aceste deplasări nu va fi nevoie de declarație”, a declarat Iohannis.

ADVERTISEMENT

Sportul se va relua într-o mică măsură, însă amatorii au undă verde

Un alt aspect important, atins de Klaus Iohannis,a fost repornirea sportului la nivel național. Astfel, profesioniștii vor relua pregătirea de tip cantonament, însă competiția sportivă nu va începe în viitorul apropiat. În schimb, amatorii au undă verde la a face sport, atâta timp cât nu o fac în grup.

„Pentru sportivi avem două situații. Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, de verificări medicale. Competițiile sportive în această primă etapă nu vor începe.

ADVERTISEMENT

Pentru sportivii amatori e posibil să își reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber”, a concluzionat Iohannis.

ADVERTISEMENT