News

Ce rezerve de aur și valută are România! Zeci de miliarde de euro în conturile țării

28.04.2021 | 14:57
Ce rezerve de aur si valuta are Romania Zeci de miliarde de euro in conturile tarii
România are rezerve de stat impresionante. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce rezerve de aur și valută are România! Trebuie să știți că țara noastră nu stă rău deloc la acest capitol. Din contră, la începutul lunii, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 35.709 milioane euro, față de 35.139 milioane euro cât erau în februarie.

De altfel, BNR a transmis că, în cursul lunii au avut loc mai multe operaţiuni. Vorbim despre intrări de 2.019 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor, alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost contabilizate ieșiri de 1.449 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăţi de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Ce rezerve de aur și valută are România în 2021!

Totodată, nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia este situată la 4.788 milioane euro.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Concret, rezervele internaţionale ale României, vorbind despre valute plus aur, la data 31 martie 2021, au fost de 40.497 milioane euro, faţă de 39.992 milioane euro la 28 februarie 2021.

Plăţile scadente în luna aprilie 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 265 milioane euro.

ADVERTISEMENT

România, locul 35 în lume la rezervele de aur

Interesant este că România se poziţionează pe locul 35 în lume în funcţie de mărimea rezervelor de aur deţinute de banca centrală. Mai mult de atât, suntem statul est-european cel mai bine clasat.

Banca Na­ţio­nală a României deţine rezerve de aur cu mult peste unele bănci centrale din ţări precum Polonia, cea mai puternică economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Polonezii au rezerve de aur de aproape 103 tone, în timp ce rezervele de aur ale australienilor au două cifre, respectiv 80 de tone. Indonezia are rezerve de aur de 78 de tone.

Primele două poziții ale clasamentului sunt ocupate de Statele Unite cu 8.133,5 tone și Germania, 3.369,7 tone. În primele zece state cu cele mai mari rezerve mai sunt Franța, cu 2.436 tone, Rusia, 2.113 tone, China cu 1.852 tone, Elveția, 1.040 tone, Japonia, Olanda și India.

Liviu Dragnea solicita aducerea rezervelor de aur în țară

Două nume grele din social democrație au cerut ferm aducerea aurului în țară. Vorbim despre fostul președinte al partidului, Liviu Dragnea, dar și despre Șerban Nicolae.

Aceștia nu au ezitat o clipă și au depus, în trecut, la Senat un proiect de lege prin care se cerea modificarea Legii privind Statului Băncii Naționale a României, prin care este stabilită aducerea în țară, aproape în integralitate, a rezervelor de aur ale BNR.

Potrivit proiectului, BNR ar putea depozita în străinătate maximum 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Sursa foto – hepta.ro

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevedea proiectul legislativ.

Parlamentarii, pas proiectului PSD

Proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor, aceasta fiind chiar for decizional. Vă readucem aminte că votul a venit după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Actuala putere a votat împotriva repatrierii aurului și a susținut că o astfel de măsură ar duce la pierderea credibilității României pe piețele internaționale. Culmea, cei din opoziție continuă să susțină că ar fi normal ca rezervele să stea în țară și chiar să fie valorificate.

Specialiștii în domeniul financiar bancar l-au criticat de la bun început, pentru că ar fi implicat costuri uriașe, fără a produce beneficii. Spre exemplu, costul depozitării este de circa 66.000 de euro pe an, în vreme ce repatrierea a aproximativ 60 de tone de aur ar fi costat 1,4 milioane de euro.

ADVERTISEMENT