Fotbal intern

Ce riscă Magaye Gueye din punct de vedere penal! Totul se decide după testul B. Exclusiv

10.03.2021 | 23:38
Ce risca Magaye Gueye din punct de vedere penal Totul se decide dupa testul B Exclusiv
ADVERTISEMENT

Problemele încep să se înmulţească pentru Magaye Gueye, fotbalistul lui Dinamo depistat pozitiv la cocaină. FANATIK a stat de vorbă cu un avocat, care a lămurit ce riscă atacantul francez din punct de vedere penal, dar şi de ce îi va fi greu clubului să primească daune.

FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că Magaye Gueye a fost depistat pozitiv după controlul antidoping de la meciul Dinamo – FCSB 1-0. Avocatul consultat de FANATIK a dezvăluit că Poliţia se poate autosesiza în acest caz, însă doar după ce rezultatul testului iniţial va fi confirmat de testul B.

ADVERTISEMENT

Riscurile lui Magaye Gueye din punct de vedere penal, după ce a fost depistat pozitiv la cocaină

“În mod normal, Poliţia trebuie să verifice care sunt circumstanţele. Nu ştiu ce competenţă are Agenţia ANAD, dacă poate trimite o comunicare către Poliţie. Oricine este descoperit intoxicat, acesta este termenul legal, suferă nişte rigori ale legii. Tipul acesta de drog este încadrat la cele de mare risc. Cel mai probabil se aşteaptă confirmarea de la testul B, la un al doilea laborator, iar lumea este circumspectă ca să nu apară o gafă. E foarte dificil ca noi să spunem acum care este adevărul. Poate vor fi teste care vor spune că primul test nu e valabil.

Sunt foarte multe variabile, cel mai bun lucru este să fim precauţi şi să nu lansăm judecăţi de opinie până nu există o certitudine sau un test B care confirmă primul test. Trebuie văzut în ce circumstanţe, dacă a consumat singur. Procedural, nu ştiu dacă ANAD are în atribuţie trimiterea acelei sesizări către organele de anchetă, dar dacă ar avea această atribuţie va trebui să o facă după testul B. 

ADVERTISEMENT

Poliţia se poate sesiza în orice caz, trebuie să facă verificări. Nu înseamnă că rezultatul verificărilor poate automat să însemne o infracţiune sau o contravenţie. Ei au rolul de a afla ce s-a întâmplat, nu trebuie întotdeauna să fie o faptă penală săvârşită, dar trebuie verificate circumstanţele. Nu-mi dau seama dacă se va întâmpla acest lucru acum, pentru că e prematur şi trebuie aşteptat testul B”, a declarat avocatul consultat de FANATIK.

“E foarte greu de cuantificat daunele suferite de club”

Mario Nicolae, managerul sportiv al lui Dinamo, a susţinut că, dacă rezultatul pozitiv va rămâne în picioare la finalul anchetei, contractul lui Magaye Gueye va fi reziliat şi Dinamo va cere daune pentru că imaginea clubului a fost afectată.

ADVERTISEMENT

Avocatul consultat de FANATIK a susţinut că daunele suferite de club sunt greu de cuantificat, mai ales în condiţiile în care nu sunt prosibilităţi reale pentru a dovedi prejudiciul adus de către Magaye Gueye.

“E foarte greu de cuantificat daunele suferite de club ca urmare a acestei fapte. Nu se poate face o paralelă cu cazul lui Adrian Mutu. Acolo era un alt campionat, vorbim de imaginea unui club la nivel internaţional, nu ştiu dacă se poate aplica şi la Dinamo acest lucru. Sunt anumiţi sponsori care nu vor să-şi asocieze imaginea cu un club care are această problemă. Prima problemă o are sportivul, dar imaginea negativă se răsfrânge şi asupra clubului.

ADVERTISEMENT

E clar că este afectată imaginea clubului. În ce măsură, cât de mult, câţi bani s-au pierdut, toate acestea vor fi foarte dificil de cuantificat. Nu ştiu dacă sunt posibilităţi reale de a dovedi prejudiciul respectiv. E mai uşor dacă ai lucrurile stabilite de la bun început, reglementate printr-un contract, decât să te apuci după ce apare fapta respectivă să calculezi ce prejudiciu a adus”, a concluzionat avocatul.

Ce spunea legea în privinţa consumului de droguri

Conform articolului 4 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, Magaye Gueye riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, din moment ce cocaina este încadrată la categoria drogurilor de mare riscă.

Art. 4, alineat 1 – Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 4, alineat 2 – Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

La scurt timp după ce FANATIK a dezvăluit că Magaye Gueye a fost depistat pozitiv, Mario Nicolae a susţinut că jucătorul i-a transmis că a fost la o petrecere, dar nu a consumat nimic. Dezvăluirea ar putea să îngreuneze situaţia, dacă se va dovedi că fotbalistul a consumat cocaină la o petrecere.

Art. 5 – Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Cum poate să scape Magaye Gueye de închisoare

Art. 19, alineat 1 – În cazul săvârșirii infracțiunilor prevăzute la art. 4, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri.

Art. 19, alineat 2 – În funcție de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri.

Art. 20, alineat 1 – Dacă, până în momentul pronunțării hotărârii, inculpatul menționat la art. 19 respectă protocolul programului integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, instanța de judecată poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 80, respectiv art. 83 din Codul penal.

Ce spun articolele 80 şi 83 din Codul Penal

Art. 80, alineat 1 – Instanța poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiții:

  • infracțiunea săvârșită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura și întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul și împrejurările în care a fost comisă, motivul și scopul urmărit;
  • în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecințelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.

Art. 83, alineat 1 – Instanța poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiții:

  • pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracțiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
  • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) și lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
  • infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
  • în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
ADVERTISEMENT