News

Ce riscă România dacă nu vaccinează majoritatea populației în următoarele luni. Previziunea medicului Radu Țincu

20.01.2021 | 11:47
Ce risca Romania daca nu vaccineaza majoritatea populatiei in urmatoarele luni Previziunea medicului Radu Tincu
ADVERTISEMENT

Ce riscă România dacă nu vaccinează majoritatea populației? Iată o întrebare al cărui răspuns trezește serioase motive de îngrijorare în rândul cadrelor medicale.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, spune că este important ca această campanie de vaccinare anti-Covid 19 să fie finalizată într-un număr de luni foarte redus.

ADVERTISEMENT

Doctorul reamintește că imunitatea după vaccin este una limitată, iar în cazul în care țara noastră nu vaccinează majoritatea populației, există riscul ca primii vaccinați să necesite încă o doză.

Ce riscă România dacă nu vaccinează majoritatea populației în următoarele luni

România a vaccinat, în trei săptămâni de la startul campaniei de imunizare, circa 270.000 de persoane, însă autoritățile anunță că în perioada următoarele se va intensifica procesul, iar zilnic vor primi serul zeci de mii de conaționali.

ADVERTISEMENT

Radu Țincu, medic primar ATI spune că este esențial ca această campanie de vaccinare să fie finalizată într-un număr de luni foarte redus, dat fiindcă știm că imunitatea după vaccin durează minim șase luni, dar până la acest moment nu știm cât durează maxim.

Doctorul avertizează că dacă nu vom imuniza populația în perioada în care există anticorpi, ”riscăm ca această campanie de vaccinare să se transforme într-un perpetuum mobile, în care primii vaccinați, la sfârșitul campaniei de vaccinare, să înceapă să fie revaccinați”.

ADVERTISEMENT

”Știm foarte clar că trebuie să vaccinăm 10 milioane de oameni pentru ca aceia reprezintă imunitatea de turmă. Problema nu se pune asupra numărului. Toată lumea se cantonează în ultimele zile asupra numărului de persoane. Nu numărul de persoane este esențial, ci durata în care ei trebuie să fie vaccinați.

Va trebui ca în septembrie – așa cum chiar premierul a anunțat – să încheiem această campanie de vaccinare, cuprinzând 10 milioane de persoane. Făcând un calcul simplu, știm că acest lucru determină o rată pe zi între 40.000 și 50.000 de oameni (n.r. – vaccinați).

ADVERTISEMENT

Dacă nu vom atinge această rată, cu fiecare zi în care nu atingem ținta stabilită, va trebui să creștem capacitatea ulterior și să compensăm acest deficit”, a declarat Radu Țincu, marți seară, pe B1 TV.

Cauzele care ar putea întârzia imunizarea populației din România

Medicul de la Floreasca mai precizează că nu depinde doar de România ca această campanie să decurgă conform planului. Dr. Țincu a explicat că întârzierea campaniei s-ar putea întâmpla din două motive, și anume fie nu vom avea suficiente doze de vaccin, ceea ce ar fi o eroare în politica sanitară a UE, fie țările nu vor avea capacitatea să vaccineze suficiente persoane.

”Sigur că acest scenariu se poate întâmpla din două motive – fie că nu sunt suficiente doze, acest lucru va reprezenta, dacă într-adevăr se va adeveri, o eroare în politica sanitară a Uniunii Europene, care nu s-a asigurat înainte de începerea campaniei de vaccinare că firmele producătoare sunt capabile să furnizeze numărul de doze pentru atingerea imunității de turmă într-o perioadă cuprinsă între șase și nouă luni; a doua variantă, este posibil ca țările să nu reușească să aibă capacitatea să vaccineze aceste persoane, chiar dacă firmele producătoare furnizează toate aceste doze, în acest caz discutăm de un deficit în ceea ce privește politica națională de sănătate și, evident, de infrastructură”, a mai spus Radu Țincu la postul de știri.

ADVERTISEMENT