News

Ce riscă șoferii români care au numărul de înmatriculare parțial acoperit. Amenzile sunt astronomice

Ce se întâmplă dacă ai numărul de înmatriculare parțial acoperit sau obstrucționat. Se fac verificări drastice, iar amenzile sunt uriașe.
06.12.2024 | 11:49
Ce risca soferii romani care au numarul de inmatriculare partial acoperit Amenzile sunt astronomice
Ce riscă șoferii români care au numărul de înmatriculare acoperite. Foto: freepik.com/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tot mai mulți șoferi români încearcă să scape de plata rovinietei folosind diverse metode pentru a-și ascunde numărul de înmatriculare. Unii folosesc folii sau benzi adezive, iar aceste trucuri îi pot costa scump.

Ce pățești dacă ai numărul de înmatriculare parțial acoperit

După cum știm, plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie perfect vizibile în orice moment, iar orice încercare de a le ascunde este ilegală. Camerele de supraveghere pot detecta imediat când un număr de înmatriculare este acoperit sau greu de citit, iar cazul ajunge direct pe biroul specialiștilor pentru verificări. Ce amenzi riscă șoferii?

ADVERTISEMENT

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), camerele video sunt conectate la un sistem automat de citire, care identifică cu ușurință numerele de înmatriculare, potrivit playtech.ro. Dacă acestea sunt obstrucționate, se generează o alertă și se va identifica vehiculul în cauză de personalul specializat.

Șoferii prinși că își ascund numerele primesc de fapt două amenzi. Una o să fie pentru că au încercat să păcălească sistemul și alta pentru că nu au rovinietă. Practic, încercând să economisească, ei vor ajunge să plătească mult mai mult.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care nu respectă această regulă, amenzile încep de la 330 de lei și pot ajunge până la 495 de lei, plus 2-3 puncte de penalizare.

A doua amendă, cea pentru lipsa taxei de drum, poate fi între 250 și 500 de lei pentru mașinile obișnuite. Poate sări și până la 4.500 de lei pentru camioane.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă unii cred că pot păcăli sistemul, camerele CNAIR sunt foarte performante. Mai mult, poliția poate să te oprească oricând în trafic dacă observă că numerele tale nu sunt vizibile, ceea ce înseamnă că riști să fii amendat pe loc.

Din 2026, o nouă lege va permite plata rovinietei până la miezul nopții în ziua următoare călătoriei. Acest lucru le oferă o șansă celor care nu au reușit să o cumpere la timp. Dar atenție, asta va fi valabil doar pentru vehiculele sub 3,5 tone.

ADVERTISEMENT

Până atunci, cel mai sigur și mai ieftin este să-ți cumperi rovinieta înainte să pleci la drum. O poți lua foarte ușor online sau de la orice benzinărie, și eviți astfel orice probleme cu legea.

ADVERTISEMENT