Life

Ce riscuri ascund murăturile de casă. Aceste delicatese sunt mediul ideal pentru dezvoltarea unei bacterii periculoase

Cât de periculoase pot fi murăturile făcute în casă. Delicatesele preparate cu drag de multe gospodine pot duce la alergii alimentare și infecții.
11.04.2025 | 23:04
Ce riscuri ascund muraturile de casa Aceste delicatese sunt mediul ideal pentru dezvoltarea unei bacterii periculoase
În murăturile de casă se dezvoltă o bacterie ale cărei toxine sunt mortale. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Ce pericole ascund murăturile. Aceste delicii nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor pot duce la infecții alimentare. Nu multe gospodine știu că în borcanele lor se dezvoltă o bacterie periculoasă.

Murăturile pot ascunde o bacterie care produce toxine mortale

Fără doar și poate, murăturile se numără printre preferatele românilor. Pregătite cu atenție de gospodine în fiecare an, acestea nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Murăturile completează de minune ospățurile din zilele festive, însă, acestea ascund un pericol pe care nu mulți în cunosc. În ciuda gustului lor desăvârșit, murăturile pot duce la apariția infecțiilor și a alergiilor alimentare.

Murăturile preparate în casă se pot transforma cu ușurință într-un mediu de dezvoltare pentru bacterii. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă din cauză că nu se respectă toate normele de igienă și nici nu se folosesc ingredientele adecvate pentru conservare.

ADVERTISEMENT

Din cauză că multe gospodine neglijează acest aspect, murăturile pot deveni ”casă” pentru bacteria Clostridium botulinum, cea care produce o toxină mortală. Potrivit Times of India, cazurile de botulism sunt declanșate de alimentele fermentate și depozitate necorespunzător, precum murăturile.

Cum poți sta departe de infecțiile alimentare

Pentru a evita astfel de situații, este esențial să pregătești murăturile într-un mediu steril și să respecți normele de igienă. Este recomandat să folosești ingrediente proaspete, spălate și ustensile curate.

ADVERTISEMENT

Pentru a evitat apariția bacteriei periculoase, atunci când fermentezi murăturile, pune-le în saramură și verifică dacă apar schimbări. În cazul în care optezi pentru oțet, asigură-te că acesta are un grad de aciditate suficient de ridicat, astfel încât să blocheze apariția bacteriei.

ADVERTISEMENT

Nu doar prepararea murăturilor este importantă, ci și depozitarea lor. Cel mai bine este să le pui în borcane sterilizate, iar pentru a încetini procesul de fermentație, le poți refrigera.

Chiar dacă nimic nu se compară cu gustul murăturilor făcute în casă, înainte de toate, trebuie să îți iei măsuri de precauție. Sănătatea este pe primul loc, iar dacă acorzi atenție pașilor menționați, te vei bucura de delicatese fără riscuri.

Tags: