News
notix pixel id

Ce riști dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina. Decizia stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție

27.05.2020 | 15:57
Ce riști dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina. Decizia stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție
Ce riști dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina. Decizia stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ce riști dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina? La această întrebare a oferit răspunsul chiar Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în unele situații se poate lăsa și cu dosar penal.

Ce riști dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina. Decizia stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție

Împrumutul mașinii personale unui cunoscut, a unei rude sau a unui prieten poate avea repercusiuni penale asupra proprietarului autoturismului. Asta însă doar în anumite condiții.

Conform unei hotărâri luate luni, Înalte Curte de Casație și Justiție a decis că o persoană ce încredințează mașina proprie unei alte persoane despre care știe că a consumat alcool poate răspunde penal doar dacă persoana în cauză are în sânge peste 0,80 g/l alcool pur.

ADVERTISEMENT

Clarificarea ÎCCJ a survenit după ce un șofer din România s-a adresat unei instanțe de judecată cu următoare problemă:

”Dacă, în condițiile art.335 alin.(3) din Codul penal, acțiunea de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care știa că se afla sub influenta alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibație alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”.

ADVERTISEMENT

Ce răspuns a dat Înalta Curte de Casație și Justiție: ”Stabilește ca, în interpretarea dispozițiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredința un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se afla sub influenta alcoolului, trebuie sa vizeze o persoană care sa aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.”

Motivare va apărea după publicare în Monitorul Oficial a deciziei ICCJ, conform Mediafax.

Conducerea sub influența alcoolului, aspru pedepsită în România

Conform Codului Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

ADVERTISEMENT

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri