News

Ce rol au bolnavii asimptomatici în răspândirea COVID-19 și care sunt locurile cu șanse mari de contaminare

20.05.2020 | 14:14
Ce rol au bolnavii asimptomatici in raspandirea COVID19 si care sunt locurile cu sanse mari de contaminare
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au reușit să afle până acum ce rol au bolnavii asimptomatici în răspândirea COVID-19 și care sunt locurile cu șanse mari de contaminare.

Ce s-a descoperit până acum despre coronavirus

Oamenii de știință care au studiat îndeaproape noul coronavirus explică ce rol au bolnavii asimptomatici în răspândirea COVID-19 și care sunt locurile cu șanse mari de contaminare, scrie profesorul Erin Bromage, specialist în imunologie, pe site-ul său.

ADVERTISEMENT

Știm deja că cei mai mulți oameni s-au infectat în propria locuință, după ce un membru al familiei a contactat virusul în cadrul comunității și a venit cu el în casă, unde contactul apropiat între rude a dus la numeroase infectări.

De unde pot lua oamenii virusul în cadrul unei comunități?

„Pentru a te infecta cu noul coronavirus trebuie să te expui la o anumită doză de virus. În urma unor studii cu privire la dozele de infecție ale altor coronavirusuri, se pare că este nevoie de o cantitate mică pentru ca infectarea să aibă loc”, explică profesorul.

ADVERTISEMENT

Cât de ușor ne putem infecta

Unii experți spun că este nevoie de doar 1.000 de particule virale de SARS-CoV-2 pentru ca acest lucru să se întâmple. Acestea pot fi inhalate printr-o singură respirație sau o singură atingere a ochilor, sau prin inhalarea a câte 100 de particule prin 10 inspirații și tot așa.

Care sunt șansele ca virusul să se găsească în mediul înconjurător?

Baia. Băile au o mulțime de obiecte cu care intrăm în contact, de la suprafețe, mânere, robinete, dulapuri, etc. Drept urmare, riscul de contaminare este și el crescut.

ADVERTISEMENT

În plus, se știe deja că operațiunea de curățare a toaletei trimite în aer multe particule. Din acest motiv, specialiștii spun să avem mare grijă cu toaletele publice.

Tuse. O singură tuse poate elibera în aer 3.000 de stropi, ce pot circula cu 80 de km pe oră. Drept urmare, mulți stropi ar putea traversa o încăpere în câteva secunde.

ADVERTISEMENT

Strănut. Un singur strănut poate elibera 30.000 de stropi, cu viteze ce pot ajunge și la peste 320 km pe oră, astfel că riscul de infectare este și mai mare dacă ne aflăm în apropierea unei persoane care strănută.

În plus, o persoană infectată COVID-19 poate elibera printr-un singur strănut în jur de două sute de milioane de particule virale.

Ce rol au persoanele asimptomatice în răspândirea COVID-19?

Specialiștii spun că 44% din toate infecțiile înregistrate provin de la persoane ce nu au prezentat simptome de boală. În plus, s-a demonstrat că noul coronavirus poate fi eliberat în mediul înconjurător cu până la 5 zile înainte ca primele simptome să apară.

Cantitatea de particule virale eliberate de o persoană infectată variază pe parcursul evoluției infecției și diferă inclusiv de la o persoană la alta.

Această cantitate crește, în general, până în punctul în care bolnavul devine simptomatic. Astfel, până la apariția simptomelor, persoana infectată eliberează în aer cea mai mare concentrație virală.

Care sunt locurile cu cele mai mari șanse de contaminare?

Profesorul Erin Bromage spune că, lăsând la o parte focarele din centrele de îngrijire a vârstnicilor, cele mai mari șanse de contaminare sunt în închisori, în cadrul ceremoniilor religioase și la diverse locuri de muncă, precum fabricile de prelucrare și ambalare a cărnii și call-centerele.

De altfel, orice mediu închis, cu o proastă circulație a aerului și o densitate mare de oameni poate fi un loc în care șansele de contaminare sunt ridicate.

ADVERTISEMENT
Tags: