News

Ce români ar putea ieși mai repede la pensie. Ce modificări ar putea apărea în legislație

Vești bune pentru pensionari. Unii dintre ei ar putea ieși mai devreme la pensie. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a părăsi câmpul muncii mai devreme.
10.03.2022 | 07:41
Ce romani ar putea iesi mai repede la pensie Ce modificari ar putea aparea in legislatie
ADVERTISEMENT

Anumiți pensionari români ar putea ieși mai repede la pensie, conform unui proiect de lege care a fost adoptat de Senat.

Ce români ar putea ieși mai repede la pensie. Ce modificări ar putea apărea în legislație

Se dorește modificarea legislației privind sistemul de pensii de la noi din țară, în sensul că lista localităților de unde pensionarii se pot retrage mai devreme să fie extinsă.

ADVERTISEMENT

Desigur, în această categorie intră doar anumite persoane, fiind vorba, mai exact, despre cei care au locuit în zone afectate de poluare, în ultimii 30 de ani.

Aceste persoane vor putea să iasă mai devreme la pensie cu doi ani, după cum arată textul proiectului:

ADVERTISEMENT

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de prafsau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparaflnos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor”, arată proiectul.

Ce alți salariați s-ar putea pensiona mai repede

Printr-o altă propunere legislativă, se dorește ca anumite activități din sectorul construcțiilor să fie introduse în categoria locurilor de muncă în condiții speciale.

ADVERTISEMENT

Acest proiect a fost deja votat în Senat, iar el a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional.

Angajații care ar putea să iasă mai devreme la pensie cu doi ani sunt cei care lucrează în sectorul construcției de mașini.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cei care lucrează în turnătoriile pieselor de oțel, de fontă, de aliaje neferoase sau în forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță, etc.

ADVERTISEMENT
Tags: