News

Ce roșii cumpără, de fapt, românii când merg la piață în București. Sunt păcăliți fără să-și dea seama

Românii din Capitală, păcăliți fără să-și dea seama, atunci când merg la piață să cumpere roșii. Cum îi mint comercianții?
22.05.2023 | 10:31
Ce rosii cumpara de fapt romanii cand merg la piata in Bucuresti Sunt pacaliti fara sasi dea seama
Cât de ”românești” sunt roșiile din piețele, din Capitală? Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Este sezonul în care roșiile sunt printre cele mai cumpărate produse din piață, dar și sezonul în care se fac afaceri bine gândite, încât cumpărătorii să fie păcăliți pe față. În Capitală, cel puțin, au loc astfel de practici, iar bucureștenii cad în plasa lor zilnic.

Cum sunt păcăliți românii din București cu roșii de la ”producători”. Se întâmplă zilnic în piețe

Mulți oameni merg în piață să achiziționeze roșii, gândindu-se că de aici le pot lua direct de la producători, bio, mai gustoase și fără substanțe dăunătoare organismului. Din dorința de a se alimenta sănătos, sunt dispuși să ofere și un preț mai mare, însă de multe ori nu știu ce au pus în plasă.

ADVERTISEMENT

În Piața Obor, din București, s-au descoperit samsari care cumpără legume și fructe de la adevărații producători sau de la comercianții care le aduc din Turcia sau Grecia, după care le vând mai departe cu prețuri dublate sau chiar triplate.

Potrivit Observator, sunt samsari care achiziționează roșii din piața en gros cu 6 lei, apoi ei le dau mai departe oamenilor cu un preț de cel puțin 12 lei. Și, astfel, dintr-o lovitură câștigă de două ori mai mult decât un agricultor român.

ADVERTISEMENT

De ce unii producători își vând legumele și fructele samsarilor, la prețuri mici

De ce aleg unii producători să-și vândă marfa samsarilor și pe bani puțini? Mulți se plâng de faptul că legumele și fructele lor nu sunt acceptate de supermarketuri, iar din dorința de a nu se strica și a le arunca, accepta să facă un așa compromis.

”Nu scoatem nici preţurile care băgăm (…) în roşiile astea din solare. Nu scoatem banii, ca am băgat investiție mare (…) Noi stăm să le muncim, şi ei (bișnițarii, n.r) le cumpară şi iau dublu. Noi ne alegem cu munca. Dacă nu erau bişniţarii, le aruncam”, a declarat un producător pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Odată ce au cumpărat legumele și fructele, samsarii ajung în piețe și se dau chiar ei producători, încât să-și justifice suma pe care o solicită. Grav este în astfel de situații că sunt și roșii ce pot ține eticheta de ”românești”, iar proveniența lor să fie din altă țară.

Cum descoperi dacă iei legume și fructe de la producător sau samsar

Există, totuși, o soluție prin care să descoperi dacă vânzătorul este producător. Reprezentanții agricultorilor români spun că este nevoie de un atestat, iar în lipsa acestuia se constată ilegalitatea și se pot face plângeri către organele abilitate, ANPC-ul, de exemplu.

ADVERTISEMENT

”Trebuie umblat la legea atestatului de producător. Cei care vând în pieţe dublu, ei au atestat de producător, că acel atestat este o simplă hârtie care îmbracă forma de producător şi îşi permite să ceară cât vrea el. Sunt vânzări nefiscalizate de ambele părţi. Proiectul european, cardul agricultorilor, rezolvă integral situaţia”, a transmis pentru Observator, Vlad Gheorghe, președintele Asociației Producătorilor de Legume și Fructe din România.

ADVERTISEMENT