News

Ce s-a aflat despre virusul care omoară delfinii din Marea Neagră. Anunțul biologilor marini: ”Poate genera și encefalită”

Biologii marini sunt foarte îngrijorați din cauza unui virus care omoară delfinii din Marea Neagră după ce le provoacă infecție respiratorie și chiar encefalită.
02.07.2022 | 17:34
Ce sa aflat despre virusul care omoara delfinii din Marea Neagra Anuntul biologilor marini Poate genera si encefalita
Delfinii din Marea Neagră sunt uciși de mobilivirus. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Biologii susțin că virusul care ucide delfinii se răspândește foarte ușor, dar nu există pericolul transmiterii la om. În prim-plan apare morbillivirusul, un virus mortal care se răspândește mai ales primăvara.

Efectele virusului care ucide delfinii din Marea Neagră

Conform experților intervievați de jurnaliștii televiziunii Digi 24, unii dintre delfinii morți au ajuns la mal având semnele specifice infectării cu virusul amintit.

ADVERTISEMENT

Generează o boală, o viroză care practic, pe lângă infecția respiratorie acută, poate genera și encefalită. Practic, sunt pusee de febră de înalt grad.

Peste 80% dintre cazuri prezintă aceste pusee și în același timp acest virus lovește și în sistemul imunitar”, a declarat biologul marin Răzvan Popescu pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

În tentativa de identifica virusul, specialiștii sunt obligați să recolteze probe la scurt timp de la deces. Conform sursei citate, un laborator din Franța a confirmat moartea a doi delfini din cauza virusului.

Despre acest subiect a vorbit și medicul veterinar Adrian Bîlbă: ”Am avut foarte multe cazuri de delfini la care am suspicionat acest virus, dar nu a putut fi izolat de către Institutul de Biologie și Sănătatea Animalelor de la București.”

ADVERTISEMENT

Câți delfini au fost descoperiți pe malul românesc

Potrivit statisticilor, 152 de delfini au fost găsiți eșuați pe malul românesc de la începutul anului 2022. Este o cifră care a generat alerta în rândul biologilor marini.

Mult peste media anuală, întrecând ca număr de exemplare în perioada asta chiar și numărul din 2012, an înregistrat ca fiind cu cele mai multe cazuri de eșuări: 177”, a declarat Marian Paiu, directorul unui ONG.

ADVERTISEMENT

La rândul său, biologul Costin Timofte a declarat: ”O parte dintre ele (n.r. – eșuările delfinilor) au fost raportate între Sulina și Sf Gheorghe în zona Deltei Dunării. Multe exemplare au fost între Năvodari și Constanța și în zona Eforie, Eforie Sud, Eforie Nord. Și la fel, avem câteva exemplare în partea de sud a litoralului.”

Altfel, amintim că nu cu mult timp în urmă, un biolog din Ucraina a dezvăluit că 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit din cauza războiului declanșat de Rusia la 24 februarie.

Conform en.wikipedia.org, morbillivirusul este un gen de virusuri din ordinul Mononegavirales (familia Paramyxoviridae). Oamenii, câinii, pisicile, bovinele, focile și cetaceele (delfinii) sunt gazde naturale.

ADVERTISEMENT