Fabrica de Bere Luther Grivița a fost cândva o emblemă a României, iar în viitorul apropiat este pe cale să reînvie, dar sub o altă formă. Locul este încărcat de poveste, deoarece de aici ieșea cea mai bună bere din lume, iar Casa Regală îl avea ca furnizor principal.
Fabrica de Bere Luther Grivița a fost fondată în 1869, iar datorită berii de calitate a primit medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris. Pe lângă calitate, fabrica a garant și cantitate. Producția anuală de bere era de 7600 de litri, ceea ce reprezenta a șasea parte din producția anuală de bere din România.
Acele vremuri au apus treptat. În 1948 Fabrica de Bere Luther Grivița a fost naționalizată, iar în anul 2005 i s-a pus lacătul pe ușă. Însă, din 2022, un investitor străin s-a arătat interesat de a investi în locul istoric. El vrea ca din clădirile fabricii să se facă lofturi, apartamente, spații comerciale sau restaurante.
”Am avut 33 de ani şi jumătate lucraţi aici. Maşinist imbuteliere. Majoritatea căutau bere blondă de Griviţa pentru că era foarte bună. Berea se făcea numai cu puţurile din fabrică. În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle. O producţie mare. Mare, foarte mare”, a relatat pentru Observator, Maria Mocanu, fost angajat al fabricii.
Mălțăria, orzăria și corpul administrativ sunt clădirile fabricii de bere care au supraviețuit în timp, iar acum pot fi restaurante. Investitorul străin își dorește crearea a 31 de spații de locuit, o cafenea, un restaurant, un muzeu și spații culturale. Mălțăria va dispune la subsol și de spații comerciale, dar și de o instalație de bere.
”Mălţăria include 31 de loft-uri. Loft înseamnă să iei o fabrică şi să o transformi în spaţiu de locuit şi este o conversie dintr-un siloz construit în stil Art Deco în 31 de unităţi, fiecare diferită iar la parter şi la subsol o să fie funcţiuni comerciale şi medicale.
Ar fi fost totuşi ciudat să restaurăm o fabrică de bere şi să nu avem deloc producţie de bere. Acolo intenţia este de a conlucra cu etichetele româneşti de bere care doresc să experimenteze reţete”, a detaliat și Raluca Antonescu, manager de proiect.
Lofturile și apartamentele vor fi de vânzare, iar investitorul a achitat până în momentul de față peste 22 milioane de euro pentru începerea lucrărilor de consolidare la una dintre cele trei clădiri și a noului bloc. Din momentul când se va autoriza totul, investitorul vrea ca în trei ani proiectul său să fie încheiat.
”Un preţ de plecare la un apartament în clădirea nouă este in jur de 160.000 de euro plus TVA. Sunt apartamente care depăşesc cu mult 300.000 de euro. Clădirea nouă nu face decât să finanţeze monumentele. Fără clădirea nouă, monumentele nu recuperează investiţia decât după mulţi ani”, a mai spus Raluca Antonescu.