Life

Ce s-a ales de fata afgană care a scris istorie pe coperta National Geographic. Ochii ei au fascinat o lume întreagă

Ce s-a întâmplat cu fata afgană, cu ochii verzi, care a apărut în 1985 pe coperta National Geographic, imaginea făcând înconjurul lumii.
03.12.2022 | 18:16
Ce sa ales de fata afgana care a scris istorie pe coperta National Geographic Ochii ei au fascinat o lume intreaga
Sharbat Gula a apărut pe coperta National Geographic în anul 1985. Unde se află acum. Sursa foto: Steve Mccurry
ADVERTISEMENT

Chipul trist al Sharbatei Gula făcea înconjurul lumii, în anul 1985. Atunci, ea a apărut pe coperta revistei National Geographic, după ce a fost surprinsă de un fotograf pe nume Steve Mccurry.

Ce s-a întâmplat cu Sharbat Gula, fata afgană cu ochi verzi, al cărei chip a apărut pe revista National Geographic

Sharbat Gula avea 12 ani când a devenit un ”simbol” al războiului din anii 1980, din Afganistan. Pe atunci, se afla într-o tabără de refugiați din Pakistan, după ce a fugit din țara sa natală.

ADVERTISEMENT

Sharbat Gula are acum 49 de ani, este văduvă, mamă a patru copii și se află în Italia, după ce a cerut în 2021 ajutor să plece din Afganistan, din cauză că talibanii au pus iar stăpânire pe locul său de origine.

Sharbat Gula acum
Sharbat Gula are 49 de ani în prezent. Sursa foto: FAZ

 

Mario Draghi, premierul Italiei, a sprijinit evacuarea sa și așa s-a pus la cale o misiune de aducere a femeii în Roma, cu sprijinul altor organizații internaționale, relatează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Sharbat Gula nu știa în 1985 că a devenit faimoasă în toată lumea, mai ales că fotograful care i-a imortalizat privirea tristă a făcut asta în grabă, crezând chiar că s-a ales cu o imagine prăfuită. Mare i-a fost mirarea când a ajuns în redacție, iar editorul a rămas uimit de fotografie și a decis să fie pusă pe coperta National Geographic.

Cum a fost regăsită Sharbat Gula, 17 ani mai târziu, de către bărbatul care a fotografiat-o

În 2002, Steve Mccurry a hotărât să o caute pe Sharbat, căreia nu-i știa nici măcar numele. A reușit să dea de urma ei cu ajutorul unui specialist FBI, care se pricepea și la identificarea omului după iris.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, Steve a găsit-o pe Sharbat într-un sat afgan îndepărtat, măritată cu un brutar și mamă a trei fiice. În 2014, femeia a mai fost văzută în Pakistan, doi ani mai târziu fiind arestată aici după ce s-a aflat că locuia cu acte false. Atunci, s-a ales cu închisoare de 15 zile și amendă, iar după cele 15 zile a fost deportată cu copiii în Afganistanul aflat iar în război.

În 2016, Sharbat Gula a fost adusă din Pakistan în Kabul cu un avion, fiind primită în mod oficial de fostul președinte Ashraf Ghani, care i-a oferit o locuință.

ADVERTISEMENT
Sharbat Gula, primita in Afganistan
Sharbat Gula, primita in Afganistan, din Pakistan, de către fostul presedinte Ashraf Ghani și soția acestuia, în cadrul unei ceremonii oficiale. Sursa foto: EPA/ HEDAYATULLAH AMID

 

În 2021, lucrurile s-au complicat iar în Afganistan. Talibanii au recucerit teritoriul, iar Sharbat temându-se de brutalitatea pe care aceștia ar fi putut-o manifesta asupra ei și a fiicelor sale, a solicitat evacuarea.

ADVERTISEMENT