Rămășițe umane și vestigii arheologice din preistorie au fost identificate în timpul lucrărilor de la șantierul Spitalului Regional de Oncologie din Iași. Acestea vor fi examinate pentru a se stabili mai multe detalii cu privire la stilul de viață și cauza morții.
Directorul Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, susține că rămășițele umane și vestigiile arheologice descoperite pe locul în care se va ridica Spitalul Regional de Urgență Iași vor fi examinate în detaliu.
„Această cultură arheologică reprezintă o legătură importantă între sfârşitul culturii Cucuteni (Eneolitic) şi începutul Epocii Bronzului. În acea perioadă au avut loc schimbări sociale importante în întreaga Europă şi, de asemenea, în regiunea carpatică, prin afluxul de populaţii venite din zonele nord pontice, aflux care a remodelat harta genetică a acestei părţi din Lumea Veche.
De remarcat sunt gropile care, conform estimărilor iniţiale, pot fi interpretate ca monumente funerare, conţinând rămăşiţele a cel puţin 14 indivizi. Cel puţin o parte dintre morminte sunt înmormântări secundare.
După terminarea cercetărilor arheologice, resturile umane din gropile descoperite urmează să fie examinate în ceea ce priveşte modul lor de viaţă, cauza morţii şi bolile lor patologie, folosind metode moderne de cercetare ştiinţifică, analize ADN, analize izotopice, examinări antropologice”, menţionează Adrian Popa, în postarea pe Facebook.
Mai mult, osemintele găsite în timpul săpăturilor ar aparține culturii aheologice Horodiștea-Erbiceni, susține echipa Institutului de Arheologie, condusă de dr. Măriuca Vornicu, potrivit agerpres.ro.
Întrebat despre continuarea evoluției lucrărilor la SRU Iași, directorul ANDIS a declarat faptul că șantierul nu va fi afectat. Descoperirea făcută nu va afecta fundația.
„Lucrările nu sunt afectate. Zona este cumva separată. Acolo vor fi împrejmuirea şi pompele de căldură, lucrări care vor fi executate în ultima parte din proiect.
Nu afectează fundaţia. Ea poate fi turnată, lucrările la clădire pot fi începute şi se pot desfăşura în paralel. Ce e bine e faptul că descărcările arheologice nu au scos la iveală aşezăminte care ar fi putut stopa lucrările. Deocamdată suntem într-un scenariu optimist”, a explicat ANDIS, Adrian Popa, conform sursei citate.