News

Ce s-a descoperit la pacienţii cu coronavirus. Radiolog: “Modificările, deși vizibile, nu dau simptome”. O nouă investigaţie medicală poate determina imediat infecţia

08.05.2020 | 13:00
Ce sa descoperit la pacientii cu coronavirus Radiolog Modificarile desi vizibile nu dau simptome O noua investigatie medicala poate determina imediat infectia
Computerele tomografe pot să detecteze mult mai bine infecția COVID-19 decât testele PCR. Un radiolog ne explică de ce nu sunt însă recomandate. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Computerele tomografe ultraperformante pot să detecteze prezența noului coronavirus în organism cu o acuratețe chiar mai mare decât testele PCR, a declarat în exclusivitate pentru FANATIK un radiolog de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babeș” din București.

Computerele tomografe pot să detecteze mult mai bine infecția COVID-19 decât testele PCR

Dr. Mihaly Enyedi, coordonatorul compartimentului de imagistică de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament “ Dr. Victor Babeș” din București, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, faptul că prezența noului coronavirus în organism poate fi detectată cel mai bine cu ajutor unor computere tomografe performante.

ADVERTISEMENT

“Sunt studii care au apărut încă din ianuarie în China, în care a fost o perioadă când testele de real time PCR au fost înlocuite cu testele de tomografie computerizată întrucât imaginile sunt atât de specifice, întrucât pe studiile făcute acolo s-a arătat faptul că acestea au o sensibilitate și o specificitate mai mare decât teste PCR”, a declarat Dr. Mihaly Enyedi, în exclusivitate pentru FANATIK.

Mai mult decât atât, se pare că metoda de identificare a infecției COVID-19 cu ajutorul computerului tomograf poate fi aplicată și în cazul persoanelor infectate, dar care sunt asimptomatice.

ADVERTISEMENT

“Din ce am văzut și din ce studii am citit, virusul, odată prezent, dă modificări pulmonare. Că sunt mai mici și modificările, deși vizibile, nu dau simptome, adică dispnee, sau că sunt mai mari și atunci dau simptome mai mari, sunt totuși modificări.

Metoda de testare are și dezavantaje

Deci, testul este și pentru cei care, din punct de vedere clinic, nu ar prezenta modificări sesizabile de către medic sau pacient”, a mai spus radiologul, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Deși pare metoda ideală de depistare a noului coronavirus, analizele realizate cu ajutorul computerului tomograf nu reprezintă neapărat cea mai bună metodă de testare.

“Trebuie luat în calcul și că sunt investigații iradiante, adică are și lucruri negative, că aparatul costă, că tubul costă, medicul care interpretează costă, deci nu este soluția ideală, numai cu părți pozitive și niciuna negativă”, a precizat Dr. Mihaly Enyedi.

ADVERTISEMENT

În plus, analizele pentru depistarea infecției COVID-19 nu pot fi făcute pe orice tip de computer tomograf, explică specialistul.

“Trebuie să fie un tomograf care să aibă un minim de detectori, cam un minim 16 ar trebui ca să fie cât de cât high resolution, cu aparat din acela istoric nu se pune problema”, a mai spus radiologul, în exclusivitate pentru FANATIK.

Un asemenea computer tomograf se află și la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babeș, spune coordonatorul compartimentului de imagistică, acolo unde funcționează un aparat cu 64 de detectori, unul dintre cele mai performante de altfel.

Cu toate că în țara noastră sunt mai multe astfel de tipuri de computere tomografe, acest lucru nu înseamnă că oricine se poate programa pentru o astfel de analiză.

“Pentru o tomografie computerizată, indiferent unde doriți să vă programați, vă trebuie un bilet de trimitere de la un medic specialist.

Asta întrucât, pentru a funcționa aparatul de tomografie computerizată, noi avem nevoie de avizări de la Comisia de Control a Activităților Nucleare și asta ne obligă ca orice pacient investigat să aibă un bilet de la specialist.

Investigația este iradiantă, deci dacă veniți și cereți să faceți un CT de orice fel, nu am voie să vi-l fac dacă nu aveți un astfel de bilet”, a precizat Dr. Mihaly Enyedi, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: