News

Înregistrări din ședința PNL privind colaborarea cu USR. „Soluția potrivită este să-i trimitem la origini”. Audio

Înregistrări audio de la ședința Biroului Politic Național al PNL indică faptul că liberalii nu vor susține un guvern condus de către Dacian Cioloș.
13.10.2021 | 00:24
Inregistrari din sedinta PNL privind colaborarea cu USR Solutia potrivita este sai trimitem la origini Audio
ADVERTISEMENT

Membrii conducerii PNL s-au reunit marți seara în ședința BPN penru a discuta care va fi poziția partidului  la negocierile cu premierul desemnat, Dacian Cioloș.

Potrivit unor înregistrări difuzate de către Realitatea Plus, liberalii nu vor susține cabinetul pe care încearcă să-l formeze Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT

Mai mult, europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat că USR trebuie trimiși „la origini, să-i trimitem la alianța toxică PSD-AUR”.

Discuțiile din ședința PNL. Ce au vorbit liderii partidului

În ziua de miercuri va avea loc o întâlnire importantă între Florin Cîțu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT

După aceea, premierul demis se va întruni și cu liderul UDMR, în privat, dar și cu șeful minorităților, discuție la care liderul USR nu este invitat, a transmis News.ro, citând surse care au participat la ședința PNL.

”Mâine va avea loc o discuţie în patru – Cîţu, Kelemen, Pambuccian şi Cioloş -, urmând ca ulterior preşedintele PNL să aibă o nouă reuniune doar cu omologul său de la UDMR şi cu liderul minorităţilor, fără participarea lui Dacian Cioloş”, au declarat surse din PNL.

ADVERTISEMENT

Este foarte puțin probabil ca discuția celor patru lideri să ducă la o soluție, întrucât înregistrări audio difuzate de Realitatea Plus arată clar că PNL nu este dispus să intre într-o formulă guvernamentală cu Dacian Cioloș prim-ministru.

Într-o intervenție a prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, se spune clar că un guvern cu Cioloș premier nu este o variantă agreată, iar speculațiile legate de negocieri între liderul USR și unii liberali sunt doar speculații de presă.

ADVERTISEMENT

În aceste zile, Dacian Cioloș, în disperare, încearcă să creeze mici fricțiuni, tensiuni. Vă rog să țineți cont de faptul că lucrează doar pe manipulare. Nici Emil Boc, nici eu, nici Lucian Bode, nici Gheorghe Flutur nu s-a întâlnit cu Dacian Cioloș în aceste zile. Mai mult decât atât, chiar dacă a sunat în disperare, a sunat fără adresant, fără a dialoga cu cineva.

Singurul reprezentant al PNL care poartă discuții cu Dacian Cioloș este, așa cum v-am spus, Florin Cîțu, președintele PNL, mâine după-amiază la Modrogan. Restul sunt șopârle de presă, deci, vă rog din suflet să nu țineți cont de nimic de absolut nimic din toate acestea.

Nimeni, și acum sunt absolut convins că sunt în asentimentul dumneavoastră, nu vede niciun fel de soluție cu Dacian Cioloș acolo unde s-a pus moț fără a avea în spate niciun fel de coaliție”, a spus Rareș Bogdan.

Un  alt liberal care s-a pronunțat împotriva sprijinirii unui guvern Cioloș a fost europarlamentarul Cristian Bușoi, care a spus că premierului desemnat i se va transmite să se alieze cu PSD și AUR, celelalte partide care au contribuit la demiterea guvernului Cîțu.

Cred că, așa cum ne-a prezentat Florin, lucrurile sunt extrem de clare. Și cred că este soluția potrivită să-i trimitem la origini, să-i trimitem la alianța toxică PSD-AUR, să caute prima dată acolo o majoritate la felul în care s-au comportat și cât de urât au atacat premierul și Partidul Național Liberal. De-asta ședința de mâine trebuie să fie probabil scurtă și clară”, a spus Bușoi.

Dacian Cioloș a fost desemnat de președinte pentru funcția de premier

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost dat jos prin moțiune de cenzură, astfel că actualul executiv este interimar până în momentul în care se va forma unul nou.

Între timp, președintele României a nominalizat și o persoană care să formeze acest nou guvern, în persoana lui Dacian Cioloș, președintele ales al USR.

Dacian Cioloș se bazează doar pe 80 de voturi ale colegilor săi, în timp ce lui îi trebuie 234 de parlamentari care să îl sprijine. Politicianul are la dispoziție zece zile pentru a face acest lucru și a-i convinge că merită.

Ce mesaj a transmis Dacian Cioloș după nominalizarea pentru funcția de premier

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide.

Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a explicat Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT