News

Ce s-a întâmplat cu donaţiile pentru Catedrala Notre-Dame. Câţi bani s-au strâns pentru reconstrucţie

Autori: Bogdan Solomon, Ionut Neamţu | 14.06.2019 | 14:54
Ce s-a întâmplat cu donaţiile pentru Catedrala Notre-Dame. Câţi bani s-au strâns pentru reconstrucţie
Sumele exorbitante promise pentru refacerea Catedralei notre-Dame din Paris s-au dovedit a fi doar vorbe în vânt

În seara de luni, 15 aprilie, un incendiu devastator a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris, tragicul eveniment marcând nu doar poporul francez, ci și întreaga lume, în condițiile în care vorbim despre unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale culturii și civilizației europene. În tot acest timp, cei mai bogați oameni de afaceri din capitala Franței s-au oferit să contribuie financiar la refacerea celebrului edificiu, însă până în momentul de față, promisiunile acestora nu au fost onorate.

Câți bani au fost strâși pentru refacerea Catedralei Notre-Dame

Mai concret, potrivit informațiilor transmise de publicațiile franceze, din cele 850 de milioane de euro, bani promiși sub formă de donații pentru a-i reda Catedralei Notre Dame strălucirea de altădată, în conturile special deschise pentru această acțiune au fost virate doar 80 de milioane de euro. Practic, un procent de numai 9% din cei care și-au luat angajamentul de a sprijini refacerea uneia dintre emblemele Parisului, s-a și concretizat prin fapte.

Fondation de France avea promisă suma de 29 de milioane de euro, din partea diverșilor donatori francezi, fie că vorbim de companii sau, pur și simplu, de persoane fizice, însă în conturile acesteia au fost virate doar 9 milioane. Într-o situație asemănătoare se află și Fundația Notre-Damme, care a primit suma de 15 milioane de euro, deși fuseseră promise aproximativ 395 de milioane.

Catedrala Notre-Dame a fost mistuită de flăcări
Catedrala Notre-Dame a fost mistuită de flăcări

Și Gabriela Firea anunțase că va contribui cu bani la refacerea Catedralei Notre-Dame

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, a promis la rândul său că va dona un procent din salariu, pentru refacerea Catedralei Notre-Dame. Până în momentul de față, nu se știe însă dacă promisiunea sa a devenit realitate.

Sunt convinsă că vom contribui cu toții la reconstruirea acestui monument de o valoare inestimabilă, prin sprijin financiar, moral sau spiritual. Personal, doresc să mă alătur eforturilor de solidaritate și să donez 10% din salariul meu, timp de trei luni, în fondul de solidaritate dedicat reconstrucției Catedralei Notre-Dame de Paris. Sper ca gestul meu să fie urmat de cât mai mulți oameni” , spunea Gabriela Firea, la vremea respectivă.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!