Fotbal international

Ce s-a întâmplat cu Michu?! Fotbalistul care a luat cu asalt Premier League, cea mai spectaculoasă decădere din ultimul deceniu

26.12.2019 | 14:16
Ce sa intamplat cu Michu Fotbalistul care a luat cu asalt Premier League cea mai spectaculoasa decadere din ultimul deceniu
ADVERTISEMENT

Atacantul spaniol Michu a fost cea mai mare surpriză a sezonului 2012 – 2013 de Premier League, când a marcat 18 goluri pentru Swansea, din postura unui fotbalist pe care puțini îl cunoșteau. Totuși, accidentările și lipsa de constanță în evoluții i-au încheiat cariera la 31 de ani.

27 de goluri în șapte ani

Michu și-a început cariera în orașul natal Oviedo, la Real, în ligile inferioare ale fotbalului spaniol. În primii trei ani ai vieții de fotbalist profesionist, Michu a avut realizări modeste, marcând doar 13 goluri între 2004 și 2007 pentru Oviedo.

ADVERTISEMENT

După trei ani la echipa din orașul natal, spaniolul a fost transferat de Celta Vigo, pentru încă trei sezoane cu un număr de goluri specifice, mai degrabă, unui mijlocaș: 14 reușite în 110 apariții.

  • Michu 2004 – 2011: 27 de goluri

În vara lui 2011, Rayo Vallecano, nou promovată în La Liga, l-a transferat pe Michu, mutare ce avea să se dovedească inspirată. Spaniolul reușea să marcheze 15 goluri în 37 de etape în campionat în acel sezon, incluzând aici „duble” cu Real Sociedad, Racing Santander, Osasuna și Real Madrid.

ADVERTISEMENT
  • Michu 2011 – 2012 (toate competițiile): 39 de meciuri, 17 goluri, 4 pase decisive

Transferul în Premier League

Evoluțiile de la Rayo l-au convins pe Michael Laudrup să-l transfere pe Michu la Swansea, iar impactul a fost uriaș. Într-o echipă apreciată de toți oamenii din fotbal pentru jocul ofensiv practicat, atacantul spaniol a fost o adevărată revelație în sezonul 2012 – 2013 de Premier League, reușind să marcheze 18 goluri și să o ducă pe Swansea pe un onorabil loc nouă la finalul stagiunii.

Michu a contribuit decisiv, cu trei reușite în șase jocuri, și la campania lui Swansea din Cupa Ligii Angliei, competiție câștigată după 5-0 în finala cu Bradford.

ADVERTISEMENT
  • Michu în sezonul 2012 – 2013 (toate competițiile): 43 de meciuri, 22 de goluri, 5 pase decisive

Al doilea sezon la Swansea, unde Michu era deja văzut ca o certitudine, a fost o adevărată dezamăgire. Din cauza unei accidentări și a lipsei evoluțiilor constante, spaniolul a punctat de doar două ori în cele 17 meciuri jucate în Premier League, și a fost cedat la Napoli, sub formă de împrumut pentru stagiunea viitoare, în speranța că își va recăpăta forma din primul an din Anglia.

ADVERTISEMENT

Toate golurile lui Michu la Swansea:

Panta descendentă

În sezonul petrecut în Italia, Michu a fost lovit de o serie repetată de accidentări și a jucat doar în șase partide pentru Napoli în toate competițiile, nereușind să marcheze niciun gol.

Revenit la Swansea după împrumut, tehnicianul „lebedelor” nu l-a considerat pe spaniol o opțiune, iar, de comun acord, cele două părți au reziliat contractul. Fără angajament, Michu a semnat în noiembrie cu modesta formație UP Langreo.

După un sezon la Langreo, Michu a revenit la echipa din orașul său natal, Real Oviedo, de unde s-a retras din activitate în vara lui 2017, la 31 de ani.

În prezent, Michu este în staff-ul administrativ al echipei UP Langreo, alături de fratele său care antrenează gruparea din liga a treia spaniolă.

ADVERTISEMENT