News

Ce s-a întâmplat cu PNȚCD și ce lideri mai are formațiunea. 33 de ani de la momentul în care Corneliu Coposu a înregistrat partidul

În urmă cu 33 de ani, iubitul lider politic Corneliu Coposu înființa Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, însă multă lume pare că a uitat acel moment.
11.01.2023 | 09:00
Ce sa intamplat cu PNTCD si ce lideri mai are formatiunea 33 de ani de la momentul in care Corneliu Coposu a inregistrat partidul
Cine sunt liderii actualului PNȚCD. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Partidul lui Coposu era succesor al Partidului Național Țărănesc din perioada interbelică, însă a fost schimbată titulatura pentru a intra în internaționala Creștin Democrată, fără a implica schimbarea radicală a doctrinei partidului.

Ce s-a întâmpla cu PNȚCD și ce lideri mai are formațiunea

Cândva un mare partid al României, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) se consideră un partid politic de centru-dreapta din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Originile partidului se trag din perioada 1926 – 1947, perioadă în care cunoscutul politician Iuliu Maniu făcea istorie, așa cum în cazul liberalilor se întâmpla cu Ion C. Brătianu. Cu toate acestea, comunismul a creat o ruptură în timp de zeci de ani între cele două partide, însă ”țărăniștii” moderni și-au asumat istoria vechiului partid țărănist.

Actualul PNȚCD nu mai spune multe actualului electorat, asta pentru un partid care a condus România și a făcut parte în trecut la nivel european din Partidul Popular European și în Mișcarea Politică Creștină Europeană.

ADVERTISEMENT

În 1989, Corneliu Coposu înființa PNȚCD, și Ion Rațiu candida la președinție. A obținut puțin sub 5% din voturi, semn că românii prefereau în continuare oameni veniți sistemul comunist, precum Ion Iliescu. Cu toate acestea, PNȚCD a fost o alternativă serioasă pentru mulți români, fiind trimis la guvernare.

De altfel, conducătorul partidului, Corneliu Coposu, a fost probabil cel mai iubit politician român din ultimii 30 de ani, la înmormântarea sa fiin prezenți zeci de mii de români, în timp ce sute de mii de oameni au plâns după liderul țărănist de la sute sau mii de kilometri depărtare.

ADVERTISEMENT

Moartea lui Coposu a prevestit și declinul PNȚCD, mai ales după guvernarea criticată din 1996-2000, când voturile strânse de ”țărăniști” erau tot mai puține. Din acel moment nu a mai intrat în Parlament și s-a transformat, de la an la an, într-un partid mic, măcinat de certuri și ignorat de alegători.

În martie 2005, într-o tentativă de a renaște, partidul a fuzionat cu Uniunea pentru Reconstrucția Românie (URR) și și-a schimbat denumirea în Partidul Popular Creștin Democrat, doar ca să revină la vechiul nume în 2006.

ADVERTISEMENT

Românii s-au distanțat tot mai mult de PNȚCD, în condițiile în care în ultimii ani liderii au devenit tot mai necunoscuți. Pentru un partid care îi avea vârf de lance pe Corneliu Coposu, Ion Rațiu sau Ion Diaconescu, după 1989, sau Andrei Marga, Victor Ciorbea sau Gheorghe Ciuhandu, actualii lideri nu par să le spună multe românilor.

Gheorghe Ciuhandu merită menționat în discuție în condițiile în care PNȚCD a reușit să câștige inimile timișorenilor, chiar și atunci când partidul nu mai era relevant la nivel național.

Cine sunt actualii lideri ai PNȚCD?

Actualul lider al PNȚCD este avocatul Aurelian Pavelescu (născut în 20 octombrie 1964, Lădești, Vâlcea). Pavelescu conduce partidul din 2010.

Biroul Național de Conducere al PNȚCD este alcăuit, pe lângă președintele Aurelian Pavelescu, de Gheorghe Rizescu – Prim-vicepreședinte, Gheorghe Dinescu – Președinte CNC, Ștefan Silviu Molnar – Secretar general, Piecu Cristian – Vicepreședinte, Popescu Florina Cristina – Vicepreședinte, Stoica Mujea Oana – Vicepreședinte, Dinu Mihai – Vicepreședinte, Gheorghe Camelia Melioara – Vicepreședinte, Seceleanu Valentina – Vicepreședinte, Chira Ioan – Vicepreședinte, Bratosin Laura Ioana – Vicepreședinte, Postolache Ileana Adriana – Vicepreședinte, Șerban Cristina Lucreția – Vicepreședinte, Gherasimescu Daniel – Vicepreședinte, Guțanu Mihai – Vicepreședinte, Spiridon Damian – Vicepreședinte, Marin Jenel – Vicepreședinte, Ciubotaru Ionuț – Vicepreședinte, Grigore Vasile – Vicepreședinte, Lăzăroiu Cătălin – Vicepreședinte, Țapliuc Florentin Adrian – Vicepreședinte, Aldea Sebastian Ionel – Vicepreședinte, Crețeanu Sorin Virgil – Vicepreședinte, Boanfă Daniel – Vicepreședinte, Cîciu Marian – Vicepreședinte, Popa Mona – Vicepreședinte, Moga Ana-Maria – Vicepreședinte, Mocanu Nelu – Vicepreședinte, Mândrea Laurențiu – Vicepreședinte, Duduială Gheorghe – Vicepreședinte, Boiangiu Marius – Vicepreședinte, Codreanu Gheorghe – Vicepreședinte, Gurbină Victor – Vicepreședinte, Popa Cristian – Vicepreședinte, Mustață Viorel – Vicepreședinte, Mustață Marius – Vicepreședinte, Timofte Constantin Alin – Vicepreședinte, Gafincu Dumitru Ciprian – Vicepreședinte, Catrinar Ovidiu – Vicepreședinte, Moldovan Valentin – Vicepreședinte, Ianc Marțian – Vicepreședinte, Fumor Constantin – Vicepresedinte, Tudoroiu Emilia – Vicepreședinte, Rusu Mircea Liviu – Vicepreședinte.

Europarlamentarul Cristian Terheș era probabil cel mai cunoscut membru al partidului. Un intelectual de vârf, Terheș a studiat teologia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după care a studiat jurnalismul la Fullerton College din California, SUA. Terheș a locuit mulți ani în SUA, unde a devenit cleric al Bisericii Greco-Catolice Române, însă a lucrat și ca analist de afaceri în mai multe domenii. A fost dat afară din partid după o ceartă cu liderii în mai 2022, alături de primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Garsonieră de 15 metri pătraţi,
Garsonieră de 15 metri pătraţi, "cu patul sub masă", scoasă la vânzare cu 143.000 de euro, preţ redus. Afaceri cu imobiliare în Milano
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Pericool la graniță: Dacă Ucraina cade, urmează Moldova
Pericool la graniță: Dacă Ucraina cade, urmează Moldova
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”