News

Ce s-a întâmplat cu taxa pe lăcomie impusă de Dragnea și unde sunt banii strânși

23.03.2021 | 13:43
Ce sa intamplat cu taxa pe lacomie impusa de Dragnea si unde sunt banii stransi
ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu banii stânși din „taxa pe lăcomie, impusă de Dragnea în 2018? Celebra OUG 114 din 2018 obliga companiile din energie, telecomunicaţii, bănci, construcţii sau fonduri de investiţii să plătească  o taxă de 2% din cifra de afaceri.

În energie, banii strânși astfel aveau menirea să ajute consumatorul vulnerabil. Acesta din urmă nu a fost, însă, definit nici până în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a menționat că, în anul 2019, sumele strânse din respectiva taxă ajungeau la peste 600 milioane lei. O mare parte din această sumă se află în vistieria statului și în acest moment.

Ce s-a întâmplat cu taxa pe lăcomie impusă de Dragnea și unde sunt banii strânși

Taxa de 2% impusă companiilor din energie, cunosctură și „taxa pe lăcomie” a adus venituri, aferente anului 2019, de peste 600 de milioane de lei în conturile Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei: „ANRE are în cont, până în momentul de față, 606 milioane de lei din contribuția de 2%”.

ADVERTISEMENT

„Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea și funcționarea ANRE. Banii nu pot fi folosiți în alte scopuri,” a declarat, la finele lui 2019, Dumitru Chiriță, președintele instituției. Mai apoi, ANRE a transferat o mare parte din acești bani către fostul Minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Potrivit unui răspuns al Ministerul Energiei la solicitarea Economedia, 533 milioane de lei au fost transferați în contul instituției de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Astfel, acesta din urmă a rămas cu aproximativ 73 milioane de lei din respectiva taxă, reprezentând mai bine de jumătate din veniturile instituției în anul 2019, 118 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Totodată, Ministerul Energiei a mai transmis publicației menționate mai sus că banii nu au fost cheltuiți. Astfel, ei se regăsesc și în momentul de față în conturile instituției.

Scopul lor este să asigure „Ministerului Energiei posibilitatea de a finanța proiecte în eficiență energetică și energie din surse regenerabile și proiecte de stimulare a inovației în eficiență energetică, co-finanțare contracte de tip ESCO”, au explicat reprezentanții instituției. În plus, aceștia au declarat că proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil a supus în cadrul ședinței de Guvern din 13 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

De altfel, celebra taxă pe lăcomie avea menirea de a sprijini consumatorul vulnerabil. Cu toate acestea, definirea acestuia nu a fost realizată nici în momentul de față.

ADVERTISEMENT