Life

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu tezaurul pe care romanii l-au luat din Dacia. Puțini își mai aduc aminte adevărul

Ce s-a întâmplat cu tezaurul pe care romanii l-au luat din Dacia, de fapt. Adevărul despre care puțini își mai aduc aminte.
19.02.2025 | 15:03
Ce sa intamplat de fapt cu tezaurul pe care romanii lau luat din Dacia Putini isi mai aduc aminte adevarul
Ce s-ar fi întâmplat cu tezaurul luat de romani din Dacia. Sursa foto: Pixabay, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este, de fapt, adevărul despre tezaurul pe care romanii l-au luat din Dacia? Acesta ar fi inclus multe obiecte prețioase, dar și aur.

Adevărul despre tezaurul pe care romanii l-au luat din Dacia

Ioannes Lydus, care l-a citit/parafrazat pe Criton, medicul lui Traian, martor al Războiului Dacic dintre 101 – 106, a precizat, în De Magistribus II.28, că argintul luat de Traian după victoria dacilor ar fi fost de două ori mai mult decât cantitatea de aur.

ADVERTISEMENT

Lydus a scris, însă, la aproximativ 500 de ani după Criton. Astfel, informațiile pe care le-a dat medicul antic ar fi putut fi exagerate. În plus, Lydus îl consideră, în textul său, regele geților pe Decebal, semn că autorul ar fi putut încurca anumite date.

La scurt timp după căderea Regatului Dac, lucrurile s-au schimbat rapid în bine. Vistieria imperială era din nou umplută, iar serbările au durat câteva luni.

ADVERTISEMENT

Mai mult, împăratul oferea daruri bogate plebei de la Roma, iar pe piață a scăzut valoarea aurului. Traian nu a aruncat tot tezaurul luat de la Decebal în arena Colosseumului, dar nici pe banchete elegante sau pentru plebe.

Bnaii au fost dați pe distracțiile publice, dar și pentru a construi cel mai mare for din capitală. În vistierie a fost păstrată o mare parte din tezaur, pentru perioade mai grele.

ADVERTISEMENT

În scenele de pe Columnă, se poate observa cum legionarii romani încărcau saci cu diferite obiecte pe animale, în special vase.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca tezaurul să fi fost format din asemenea piese, din înscrieri ale regalității, puterii și bogățiile regilor daci. E posibil ca piesele să fi fost unele dintre cele mai fine, dar și realizate special pentru ei de către meșterii din Imperiu sau itineranți.

De unde provenea aurul romanilor

Straiele bogate dacice, aduse de Traian drept ofrandă la altarul lui Zeus Casios, de lângă Antiohia, făceau parte din acest tezaur, scrie historia.ro. Hainele cusute cu aur sau argint, din materiale bune, dar și bijuteriile elaborate, erau incluse.

O bună parte din tezaurul luat de romani ar fi putut să fie chiar aur roman. Acesta ar fi provenit din stipendiile pe care romanii le-au plătit dacilor o bună vreme.

Sunt surse romane care vorbesc despre stipendii care erau date unor conducători geți și daci pentru a aduce pacea. În anul 89, se spune că împăratul Domitian ar fi cheltuit averi uriașe pentru ca dacii să facă pace.

În perioada 89 – 101, romanii au plătit mulți bani dacilor, în fiecare an. În plus, mai există și toate tezaurele pe care dacii le-au adunat din  raidurile lor în Imperiu. Acestea erau provenite și din campaniile pe care le-au purtat inamicilor din lumea barbară.

Comerțul ar fi reprezentat o altă sursă de aur roman, în special cel cu sclavi. Nu ar fi existat un singur tezaur dacic.

Mai multe monede și obiecte din aur se găseau în Sarmizegetusa, capitala Daciei, așa cum se presupune, astfel că este posibil ca membrii elitei dacice, care se ocupau de administrarea teritoriilor din regat din cetățile aflate în vârf de munte, ar fi avut la dispoziție un anumit tezaur.

Cum și-ar fi recuperat romanii cheltuielile

O mare parte din echipamentul dacic din perioada 101 – 106 era roman, de fapt. În acest context, și acest tezaur al dacilor ar putea să fie văzut ca fiind format din tot felul de piese romane.

Acestea includ monede, vase, statuete și bijuterii. Romanii au reușit să-și recupereze numai averile pe care le-au plătit mult timp dacilor.

Lydus a mai scris, de asemenea, că Traian a adus mai multe bogății din Dacia. Printre acestea erau incluse cupe și lucruri scumpe, aur și argint, turme și arme, dar și peste 500.000 de bărbați. Aceasta din urmă ar fi putut fi o exagerare.

Mulți dintre banii pe care i-a dobândit Imperiul au fost obținuți în urma vânzării prăzii cetățenilor romani, care puteau să cumpere obiecte luxoase. Acestea puteau fi create de daci, dar și pentru ei, având amprenta lor culturală.

Armele dacice, obiectele și podoabele, animalele, sclavii, printre care și copiii, ar fi făcut parte din acest tezaur. Imperiul Roman ar fi strâns p sumă mare de bani.