News

Ce s-a întâmplat la procesul lui Nicu Ceaușescu. Cine a fost cel care l-a judecat pe fiul lui Ceaușescu

18.06.2020 | 10:29
Ce sa intamplat la procesul lui Nicu Ceausescu Cine a fost cel care la judecat pe fiul lui Ceausescu
Ce s-a întâmplat la procesul lui Nicu Ceaușescu. Cine a fost cel care l-a judecat pe fiul lui Ceaușescu. Sursa foto: historia.ro
ADVERTISEMENT

Nicu Ceauşescu, cel mai mic dintre copiii fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu, a fost condamnat la închisoare la scurt timp după Revoluție fiind învinuit pentru moartea a 102 persoane.

Procesul care s-a desfășurat la Sibiu, în mai 1990, a fost instrumentat de judecătorul Doru Viorel Ursu (67 de ani) care ulterior a devenit ministru de Interne în Guvernul lui Petre Roman, mai exact în perioada 16 iunie 1990 – 16 octombrie 1991.

ADVERTISEMENT

Cel mai mic copil al cuplului Elena – Nicolae Ceaușescu a fost condamnat inițial la 20 de ani de închisoare, dar ulterior cazul a fost rejudecat și sentința a scăzut până la 16 ani. Se întâmpla în 1991, un an mai târziu, Nicu Ceaușescu fiind eliberat din motive medicale.

Nicu Ceaușescu judecat de un bărbat care a devenit ministru de Interne

Nicu Ceaușescu era prim-secretar al județului în perioada în care tatăl său, Nicolae Ceaușescu, deținea cârma țării. Fiul cel mai mic al fostul șef de stat din perioada comunistă avea însă, să fie capturat de manifestanții de la Revoluție fiind acuzat pentru moartea a 102 persoane.

ADVERTISEMENT

Procesul celui mai mic copil al Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu a început în mai 1990, la Sibiu, iar după 4 luni era condamnat de judecătorii din București pentru instigare la omor deosebit de grav şi la cinci ani pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Judecătorul care a instrumentat cazul lui Nicu Ceauşescu, Doru Viorel Ursu, a aplicat o sentință de 20 de ani de închisoare pentru faptele comise de fiul lui Nicolae Ceaușescu, un an mai târziu cauza acestuia fiind rejudecată.

ADVERTISEMENT

În iunie 1992 judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor comise de Nicu Ceaușescu, pedeapsa sa fiind redusă cu 4 ani. În 1992 a rămas valabilă numai condamnarea pentru port ilegal de armă şi încălcarea regimului armelor şi muniţiilor.

Nicu Ceaușescu a fost închis la Aiud şi Jilava, dar în 1992 a fost eliberat din închisoare din motive medicale, băiatul fostului președinte comunist fiind diagnosticat cu hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene şi ciroză hepatică cronică.

ADVERTISEMENT

Fiul cel mic al lui Nicolae Ceaușescu nu a mai trăit mult după ce a ieșit din spatele gratiilor, pierzându-și viața în septembrie 1996 în timp ce aștepta o intervenție chirurgicală, la Viena.

Doru Viorel Ursu, judecătorul care a instrumentat cazul lui Nicu Ceaușescu
Doru Viorel Ursu, judecătorul care a instrumentat cazul lui Nicu Ceaușescu, a devenit politician. Sursa foto: puterea.ro

Căderea comunismului în România, o lovitură de stat

În singurul interviu pe care l-a acordat Nicu Ceaușescu a considerat căderea comunismului „o lovitură de stat pe fondul unei revolte populare”, spunând că era nevoie de o schimbare care se putea face și fără să moară oameni.

„Era necesară o schimbare, şi-mi pare un lucru foarte normal şi era evident că se va produce. Toată problema era cum se va produce…

După părerea şi dorinţa mea se putea produce foarte simplu, fără să moară nimeni şi fără nici un act de violenţă”, a declarat fiului fostului președinte comunist, relatează historia.ro.

 

 

ADVERTISEMENT