Ce s-a observat la persoanele tinere care au murit de Covid-19. Avertismentul medicului Emilian Imbri

Adrian Baciu   
în HotNews
22/02/2021, 19:21
Ce s-a observat la persoanele tinere care au murit de Covid-19. Avertismentul medicului Emilian Imbri

Emilian Imbri, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Capitală, a dezvăluit un lucru alarmant legat de persoanele tinere care au murit de Covid-19 în ultimele luni în România.

Aflat de luni bune în prima linie a luptei cu pandemia, cunoscutul medic dezvăluie că persoanele cu vârste tinere și relativ tinere care au suferit complicații, care au cauzat ulterior decesul, au întârziat foarte mult să se prezinte la spital după infectare.

Pe de altă parte, în cazurile celor care au apelat la sprijin de specialitate, s-a observat o mult mai ușoară trecere prin boală, fără complicații severe.

Emilian Imbri anunță ce s-a observat la persoanele tinere care au murit de Covid-19

Aproape 20.000 de români și-au pierdut viața după infecția cu Covid-19 în ultimele 12 luni de zile, de la începutul pandemiei în țara noastră. Nu au murit doar români din grupele de risc în tot acest interval, ci și tineri.

Emilian Imbri, manager al Spitalului Victor Babeș din București, spune că persoanele la vârste de 30 – 40 – 50 de ani n-au rezistat la simptomele Covid-19 și au cedat pentru că au venit la spital după 8-9 zile de boală stând acasă.

”Am constatat clar că persoane care au făcut testul, având simptome ușoare sau și-au făcut testul că au fost pur și simplu îngrijorați și au vrut să vadă și au ieșit pozitiv la test și s-au prezentat la spital pentru această evaluare deși nu prea aveau ce să spună: ‘Nici febră nu am. Mi-a dispărut puțin mirosul și gustul și nu mă doare nimic în rest’.

Cu toate acestea s-au prezentat la spital. Și-au făcut o evaluare, radiografie și unde se poate un CT și imediat ce procentul inflamator la plămâni a apărut pe imagine s-a instituit imediat un tratament. Persoanele acestea au trecut mult mai ușor.

În schimb, persoanele care din păcate la vârste tinere 30 și ceva de ani, 40 și ceva de ani, hai 50 de ani n-au rezistat, au cedat pentru că au venit la spital după 8-9 zile de Covid acasă”, a declarat medicul Emilian Imbri, la Digi24.

Date noi despre efectele pe termen lung ale Covid-19

Au apăr date noi despre efectele pe termen lung ale Covid-19. Se pare că o treime dintre pacienții care au fost infectați cu SARS-CoV-2 au avut simptome specifice noului coronavirus și după 9 luni de la vindecare.

Despre acest subiect a vorbit și medicul Imbri: ”Principala problemă pe care o acuză cei care au trecut prin această boală este dificultatea respiratorie. Rămân oarece sechele care mai scad din capacitatea pulmonară a fiecăruia, în funcție și de vârstă și de bolile pulmonare preexistente, dacă au existat.

Sunt bolnavi pulmonari cronici care, trecând prin Covid, au sesizat că s-a accentuat lipsa de aer pe care o resimțeau și înainte. La tineri au fost persoane care au spus că timp de câteva luni de zile – 4, 5, 6 luni au avut dificultăți de respirație.

Rămân într-un deficit pulmonar care se încadrează până în 25%, ceea ce este foarte mult, mai ales la o persoană în vârstă, care are deja o bronhopatie cronică obstructivă. Să mai adauge la asta și sechelele post-Covid, este o modificare a modului de a percepe prezentul, ceea ce se întâmplă în jurul lor, le scade puterea de deplasare, de muncă.

Au fost și persoane la 40-50 de ani care timp de câteva luni de zile nu s-au mai putut întoarce la muncă, deoarece au avut dificultăți la respirație. Simți că îți lipsește o bucată din tine. Nu poți să mai tragi aer în piept. Nu mai simți ce simțeai înainte când trăgeai aer în piept”, a adăugat medicul la postul de știri citat.

Închide ×