News

Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin folosește arma nucleară. O decizie foarte riscantă pentru Rusia

În cazul extrem în care Rusia ar folosi arma nucleară împotriva armatei ucrainene, avantajale pentru Moscova ar fi mici, iar riscurile foarte mari.
25.09.2022 | 17:06
Ce sar intampla daca Vladimir Putin foloseste arma nucleara O decizie foarte riscanta pentru Rusia
Folosirea bombei atomice în Ucraina ar putea declanșa o nouă cursă a înarmării/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Folosirea bombei atomice împotriva Ucrainei ar aduce dezavantaje majore pentru Rusia, se spune într-o analiză pentru EuObserver, realizată de către Tomi Huhtanen, director executiv al Centrului pentru Studii Europene „Wilfried Martens”.

Un atac de mici dimensiuni, varianta cea mai probabilă

Deși este improbabilă, varianta utilizării armei nucleare nu trebuie cu totul exclusă, crede expertul finlandez, întrucât Vladimir Putin ar putea astfel să blocheze sprijinul militar al Occidentului pentru Kiev și să confere o superioritate psihologică Rusiei.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, Putin va evita folosirea unei bombe foarte puternice preferând o lovitură tactică, cu o rachetă de mici dimensiuni. Probabil calculul rușilor ar fi că Ucraina va fi nevoită să înceteze activitățile miitare și să ceară începerea negocierilor pentru pace. De asemenea, Rusia ar putea să spere că Occidentul va înceta să mai sprijine militar Ucraina de teama escaladării unui conflict nuclear.

Însă o asemenea evaluare s-ar putea dovedi falsă, cu consecințe foarte nefavorabile Rusiei. În primul rând, o lovitură nucleară ar putea să nu fie considerată drept un semn de putere, ci mai degrabă unul de extremă slăbiciune, o manevră disperată.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că NATO ar putea adopta o postură mai puternică în raport cu amenințarea rusă, este îndoielnic faptul că Ucraina ar înceta lupta. Linia frontului este foarte lungă iar concentrările de trupe sunt reduse ca mărime, astfle că o lovitură nucleară nu ar reuși să decât să distrugă complet o brigadă sau două. Mai mult, răspândirea radiației de după atac este greu de controlat astfel că ar putea fi expuse trupe rusești sau chiar zone din Rusia.

De asemenea, Rusia ar putea pierde susținerea unor state care acum o sprijină tacit, precum China, iar sancțiunile vor merge până în punctul izolării complete a țării agresoare.

ADVERTISEMENT

O nouă cursă a înarmării nucleare

Mai important, toate țările din vecinătatea Rusiei își vor regândi strategia de securitate în condițiile în care aceasta devine o amenințare la adresa existenței lor fizice. Răspunsul logic va fi ca aceste state mai mici să încerce să creeze propriile capacități de descurajare nucleară.

Până acum, arma nucleară a fost apanajul marilor puteri, cu câteva excepții, chiar dacă multe alte state au capacitatea să se doteze cu astfel de armă. Folosirea de către Rusia a bombei atomice în Ucraina va declanșa o cursă a înarmării nucleare la care vor participa și țări mai mici, ceea ce, pe termen mai lung, ar amplifica riscul unui război nuclear generalizat. Huhtanen dă exemplul Suediei care, după al doilea război mondial, a demarat un program nuclear și a fost foarte aproape de crearea unei bombe atomice, înainte să renunțe cu totul la acest proiect.

ADVERTISEMENT

Mai recent, un consilier al fostului cancelar german Angela Merkel propunea ca Germania să înceapă un dialog strategic cu Franța prin care Europa să beneficieze de o capacitate de descurajare nucleară comună, fără să mai aibă nevoie de protecția Statelor Unite în fața Rusiei.

ADVERTISEMENT