Războiul în Ucraina continuă. Sunt în prezent 283 de zile de când armata Kremlinului a pătruns pe teritoriul vecin, iar mulți români se tem că și țara noastră ar putea fi oricând următoarea țintă a lui Vladimir Putin. Ce s-ar întâmpla și cine ne-ar apăra dacă Federația Rusă ar intra în spațiul aerian al României?
De la izbucnirea conflictului la graniță, în România s-au întărit trupele de apărare ale NATO. Sunt tot mai mulți soldați ce provin din țări membre, inclusiv din Canada.
Totul are loc atât ca măsură de precauție față de invazia din Ucraina, fiind stat vecin, dar și pentru că s-ar observa un interes al Kremlinului pentru Marea Neagră, la care avem ieșire.
NATO pare a fi bine pregătit să intervină într-o situație de pericol pentru România, potrivit spuselor lui Corey Mask, comandantul Forței Aeriene Canadiene România.
Corey Mask a declarat pentru Digi 24 faptul că piloții canadieni care apără spațiul nostru aerian au tot timpul avioanele bine puse la punct, astfel încât să decoleze rapid către țintă, în cazul unei amenințări. Aeronavele ar fi unele de tip CF18 Hornet.
”Cum funcționează? Ne încadrăm într-o structură de comandă și control NATO. Organizația mamă este Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate din Torreon, Spania. Ei au privirea de ansamblu asupra spaţiului aerian şi apoi comunică direct către centrul de comandă şi raportare Crystal, care este în Bucureşti. Aceştia contactează apoi poliția aeriană și apoi ne spun când trebuie să ne schimbăm nivelul stării de alertă sau când este timpul să ne grăbim (…)
Când suntem gata de misiune, avioanele sunt complet pregătite. Ceea ce facem este să le menţinem pregătite. Așa că am setat toate întrerupătoarele astfel încât să putem sări rapid în cabina de pilotaj și apoi să putem începe rapid misiunea. Tot ce facem este să pornim motoarele, începem cu sistemele de control al zborului, le încălzim și ne asigurăm că avionul este în regulă pentru decolare (…)
Avem aceste avioane (CF18 Hornet-n.r) din 1982, când am început să le primim, sunt o platformă aer-aer şi aer-sol capabile de interceptări pe orice tip de vreme, zi şi noapte. Aceste avioane au fost în acţiune din primul război din Golf, prin Kosovo, Abbiano, când am fost detaşaţi acolo, în Libia.”, a declarat Corey Mask.
Poliția aeriană va acționa, mai exact, în primă fază, la ordinul NATO. Tot Alianța va hotărî și dacă piloții români sunt trimiși să zboare sau cei străini.
”Pentru noi, asigurăm în colaborare protecţia flancului estic al NATO. Poliția aeriană este, firește, o responsabilitate românească și noi o completăm. NATO va lua decizia dacă noi vom fi trimişi să zburăm sau dacă românii vor fi trimişi să zboare. Dar suntem capabili să muncim, suntem interoperabili şi lucrăm împreună pentru a putea realiza această misiune”, a mai precizat Corey Mask.
Reamintim că Rusia a invadat Ucraina pe data de 24 februarie 2022. Asta după ce a amplasat în apropiere de graniță peste 150.000 de soldați și echipamente militare. Pretextul a fost declanșarea unei ”operațiuni militare speciale”, de apărare a regiunilor pro-ruse, Donetk și Lugansk.