News

Ce s-ar putea întâmpla cu amenzile de circulație după creșterea salariului minim: ”Este o decizie din pix”

Experții din economie spun ce s-ar putea întâmpla cu amenzile de circulație de la 1 ianuarie 2022, după creșterea salariului minim.
05.10.2021 | 20:31
Ce sar putea intampla cu amenzile de circulatie dupa cresterea salariului minim Este o decizie din pix
ADVERTISEMENT

De luni, 4 octombrie, a devenit oficial: salariul minim net pe economie va crește circa 10%. Asta înseamnă că un angajat aflat în această zonă de venit va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce înseamnă o majorare netă de 138 lei.

Concomitent cu majorarea salariului minim pe economie am putea să asistăm și la alte creșteri, nu tocmai bune pentru cetățeni. Un exemplu ar fi cel al amenzilor de circulație.

ADVERTISEMENT

Amenzile de circulație ar putea crește după majorarea salariului minim

Creșterea acestui venit de la 1 ianuarie, anunțată oficial de Guvern, va majora automat și baza de impozitare. Drept consecință, este posibil să urmeze un lanț de majorări, inclusiv ale amenzilor rutiere.

În prezent, punctul de amendă, care are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, este înghețat la suma de 145 de lei.

ADVERTISEMENT

”Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Anul acesta, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.

Nu știm încă ce se va întâmplă de la 1 ianuarie 2022”, a declarat consultantul economic, Adrian Negrescu, pentru ziare.com.

ADVERTISEMENT

Consultant economic: ”Majorarea salariului minim avantajează statul”

Decizia Executivului de mărire cu doar 10% a salariului minim pe economie nu este una văzută cu ochi buni de specialiști. Același Adrian Negrescu spune că, prin creșterea taxelor și posibilitatea majorării punctului de amendă, statul nu face decât să se poziționeze în avantaj față de cetățeni.

”Creșterea salariului minim este mai mult o măsură de imagine, cu impact redus în nivelul de trai. Ce poți face, în prezent, cu 130 de lei, având în vedere scumpirile în cascadă din ultima vreme?

ADVERTISEMENT

Este un mod prin care statul forțează mediul privat să crească salariile, fără să întrebe firmele dacă au resursele pentru a face acest efort financiar, fără a le oferi niciun fel de facilitate fiscală.

Este o decizie din pix, fără un studiu de fezabilitate și impact, care, până la urmă, avantajează tot statul. De la creșterea încasărilor din taxele pe salarii, la majorarea amenzilor, acestea vor aduce, în mod artificial, mai mulți bani la buget”, a mai adăugat Negrescu pentru sursa citată.

Luni, Guvernul a adoptat majorarea salariului minim net cu 10% de la 1 ianuarie 2022, până la 1.524 de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 138 de lei faţă de valoarea actuală, iar impactul va fi asupra a peste 1,97 milioane de salariați, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern.

ADVERTISEMENT