Ciorba de cartofi cu afumătură este recunoscută drept un preparat extrem de apreciat. Cartofii sunt consumați zilnic de un miliard de oameni și reprezintă ingredientul cheie pentru numeroase rețete tradiționale. La felul acesta de ciorba este bine să adaugi un condiment secret pentru un plus de savoare și gust.
Condimentul care transformă ciorba de cartofi cu afumătură într-un adevărat deliciu este coriandrul. Coriandrul face parte din categoria de plante aromatice și are un gust puternic, distinctiv. Supranumit și „pătrunjelul chinezesc”, acesta nu este pe placul tuturor oamenilor. Dar, adăugat în anumite preparate, precum ciorba de cartofi cu afumătură, el poate oferi o notă subtilă și echilibrată de savoare.
Pe lângă gustul aromat, coriandul aduce foarte multe beneficii, datorită subtanțelor pe care le conține. În frunzele verzi ale acestei plante se găsește vitamina K, esențială în crearea proteinelor care coagulează sângele. Coriandrul mai conține și cantități bogate de antioxidanti. Aceștia au rol important în mecanismul de apărare al organismului în fața radicalilor liberi, prevenind bolile și îmbatrânirea celulară.
Altă vitamină care se face remarcată în coriandru este vitamina C, vitală pentru întărirea sistemului imunitar și care influențează capacitatea organismului de a absorbi fierul.
Coriandrul mai poate fi consumat și ca extract din semințe uscate, cu efecte benefice pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sau pentru cele care se confruntă cu o digestie greoaie.
Îți prezentăm în continuare o rețetă minunată de ciorba de cartofi cu afumătură, modul în care se preparară și când este mai bine să adaugi coriandrul, sub formă de boabe.
Ingrediente:
-1 kg scăricică afumată
-3 sau 4 cartofi
-1 morcov
-1 sau 2 cepe
1 țelină
1 pătrunjel mic
Rădăcină
1 păstărnac mic rădăcină
1 ardei gras mare
-O lingură de bulion
-1 / 2 linguriță boabe coriandru
-Foaie dafin
-Sare, piper
-O legătură de verdeață
-1-2 litri de zeamă de varză
Mod de preparare:
Se taie în bucăți scăricica și se pune la fiert într-o oală, la care se adaugă trei sferturi apă. Când a dat în clocot, se adună bine spuma și se curăță marginile oalei. Acela este momentul când se adaugă foaiea de dafin și coriandrul zdrobit. Se pune un capac și se lasă la fiert până ce carnea este fragedă.
Se completează oala cu zeama de varză. Este bine să lăsați 2 cm pentru că va da în clocot și să nu se verse la pe aragaz. Bulionul se adaugă înainte de a stinge focul. Dacă mai este cazul, adăugați sare și piper după gust. La final se adaugă verdeața, tocată mărunt.