Postul Crăciunului îi determină pe credincioși să-și îndrepte atenția spre anumite preparate culinare. Iată ce trebuie să adaugi în mâncărica de cartofi ca să-i dai un gust de neuitat. Acest condiment costă în jur de 4 lei și o transformă instant într-un preparat plin de savoare.
Mâncarea de cartofi este un fel de mâncare adorat de toată lumea, de la mic la mare. Se face extrem de ușor și este versatilă, putând fi pregătită inclusiv în post, când carnea este eliminată din procesul de gătire.
Pentru o aromă specială unii bucătari folosesc un ingredient mai puțin utilizat de români. Acesta are un cost de aproximativ 4 lei și numeroase beneficii pentru sănătate. Mai exact, este vorba de o rădăcinoasă folosită ca un condiment natural.
Chefii adaugă în oală un praf de turmeric pentru mai multă savoare. Acest ingredient mai este cunoscut de specialiști și sub denumirea de curcuma longa. Face parte din familia Zingiberaceae și este o pulbere portocaliu-gălbuie.
De cele mai multe ori se folosește în bucătăria sud-asiatică, însă și-a făcut simțită prezența și în țara noastră. Așa se face că produsul poate fi adăugat cu mare încredere în mâncarea de cartofi, ideală pentru a fi savurată în post.
Mâncarea de cartofi cu turmeric, de post, are ingrediente care se găsesc în majoritatea gospodăriilor. În afara acestui condiment se mai folosesc 1 kg cartofi, 1 litru supă de legume, 4-5 lingurițe de pastă de roșii, 2 morcovi, 1 ceapă mare.
Rețeta mai conține 1-2 linguri ulei, 1 linguriță de amidon pudră de usturoi sau căței de usturoi, ceapă granulată, boia dulce sau iute, o legătură de mărar sau pătrunjel, sare și piper. Modul de preparare este unul simplu. Se începe cu spălarea și curățarea legumelor.
Ceapa și morcovul se pun la călit într-o oală și apoi se adaugă usturoiul proaspăt sau pudra de usturoi, ceapa granulată, piperul, turmericul, boiaua și sarea. Se pune puțină apă și se amestecă. Se lasă oala pe foc aproximativ 5-10 minute.
Atunci când ceapa și morcovii s-au înmuiat suficient se toarnă supa caldă. Cartofii se taie cubulețe și se pun în recipient atunci când mâncarea fierbe. Din acest moment se mai lasă pe aragaz circa 20-25 minute.
Se adaugă pasta de roșii care s-a amestecat cu câțiva cartofi pasați bine și se mai lasă să se gătească încă 5 minute. În momentul în care mâncarea de cartofi este gata se oprește focul de la aragaz și se adaugă mărarul tocat mărunt.