Ce ingredient trebuie să adaugi în sarmale pentru a obține un gust autentic, exact așa cum obișnuiau să facă bunicile în copilărie. Cu ajutorul acestui truc, vei obține un preparat inedit.
În curând vine Crăciunul, iar românii au început deja să facă pregătirile necesare. Unii au decorat deja locuința pentru sărbători, în timp ce alții au achiziționat deja carnea de porc.
De Crăciun, preparatele tradiționale nu lipsesc de pe mesele românilor. Salata boeuf, friptura de porc, sarmalele și cozonacii sunt doar câteva dintre preparatele consumate cu ocazia acestei sărbători atât de așteptate de toată lumea.
Sarmalele se numără printre bunătățile preferate de la masa de Crăciun. De multe ori, ele ne amintesc de gustul copilăriei și de momentele în care toată familia se strângea la masă.
În prezent, cele mai multe gospodine prepară sarmale de Crăciun. Cu toate că le poți adăuga diverse ingrediente ținând cont de propriile preferințe, există câteva recomandări atunci când pregătești acest fel de mâncare.
Sunt anumite condimente care le oferă sarmalelor un gust inedit și intens, însă mai există un detaliu important, de care e bine să ții cont.
Gustul nu este dar numai de ingredientele utilizate, ci și de vasul în care prepari sarmalele. Este vorba despre oala de lut, în care sarmalele se vor găti lent, dar vor avea un gust mult mai bun.
Modul în care va fi pregătită oala, precum și alegerea ingredientelor potrivite, reprezintă aspecte foarte importante, care vor face diferența atunci când faci sarmale. Este secretul bunicilor, care făceau acele sarmale delicioase din copilărie.
Înainte de toate, trebuie să pregătești oala de lut. Aceasta se înmoaie în apă rece, timp de 30 de minute, înainte de a fi utilizată. În acest fel, vasul nu se va fisura, iar căldura va fi distribuită uniform în timpul gătitului.
În același timp, trebuie să alegi cu grijă condimentele. Dacă vrei un gust irezistibil, atunci trebuie să te asiguri că respecți recomandările bunicilor.
Boia dulce sau afumată adaugă culoare, dar și o notă ușor dulceagă pentru sarmale, în timp ce foile de dafin oferă acel gust tradițional. Trebuie să adaugi o cantitate mică, fără a exagera.
Un ingredient foarte bun pentru sarmale este chimenul măcinat, care le oferă sarmalelor o aromă subtilă. În plus, este util la digestie, dar trebuie utilizat cu moderație.
Nu trebuie să uiți nici de mărar, întrucât oferă prospețime și se potrivește de minune cu gustul de carne și de varză. Piperul boabe este un alt ingredient necesar pentru ca sarmalele să fie savuroase.
Mai există, însă, un secret al bunicilor. Mai exact, pentru a le oferi sarmalelor o aromă mai intensă, putem adăuga un ingredient care e la îndemâna tuturor.
“Nu uita să adaugi puțină zeamă de varză (moare) amestecată cu apă caldă, că intensifică aroma și frăgezește carnea”, este sfatul bunicii, potrivit dcmedical.ro.
După ce ai umplut oala de lut cu sarmale, acestea se acoperă cu câteva felii de varză murată, dar și cu câteva bucăți de afumătură. Deasupra se toarnă apă fierbinte, amestecată cu pastă de roșii, și se acoperă bine sarmalele. Nu uita să lași puțin spațiu și pentru aburi.
Oala trebuie lăsată să se gătească la cuptor, la foc mic, de 150 – 170 de grade Celsius, pentru 3 – 4 ore. Atunci când sarmalele se apropie de final, se descoperă oala. În acest fel, sarmalele vor căpăta o crustă ușor caramelizată.