Life

Ce să faci ca să nu mai stai ore întregi pe telefon sau să dai comenzi online. 3 pași simpli care te scapă de aceste obiceiuri și salvează din timpul personal

Cum să eviți statul mult pe telefon, mai ales noaptea, sau să dai comenzi online din lipsă de ocupație. Trei pași simpli.
06.06.2024 | 19:47
Ce sa faci ca sa nu mai stai ore intregi pe telefon sau sa dai comenzi online 3 pasi simpli care te scapa de aceste obiceiuri si salveaza din timpul personal
Cum te afectează statul mult pe telefon. Sursa foto: descopera.ro
ADVERTISEMENT

Telefonul a devenit în ultima vreme un obiect indispensabil și fie că vrem sau nu să recunoaștem suntem dependenți de el. De asemenea, suntem dependenți și de rețelele de socializare și petrecem multe ori uitându-ne pe Facebook, Instagram, Youtube sau TikTok. În plus, tindem să dăm comenzi online, cu produse de care nu avem neapărat nevoie. Cum să scăpăm de aceste obiceiuri care ne fură din timpul util?

Cum să eviți statul mult cu telefonul în mână

Lumina albastră pe care o are ecranul telefonului ne perturbă odihna și ne afectează odihna. Noaptea mai ales, ar trebuie să dormin de la o anumită oră și nu să stăm cu privirea concentrată pe aplicațiile online.

ADVERTISEMENT

Potrivit cnbc.com timpul pe care îl alocăm mediului virtual nu doar că este neproductiv, dar ajungem și să ne complacem cu el. ”Este o problemă de reglare a emoțiilor”, spune Nir Eyal, expert în design comportamental și autor al best-seller-ului ”Indistractabil: Cum să-ți controlezi atenția și să-ți alegi viața”.

Nir Eyal nu petrece mai mult de 4 ore și 37 de minute pe zi uitându-se în ecranul telefonului. În Asia, de exemplu, sunt țări unde telefonul nu este utilizat mai mult de 6 ore, precum Indonezia. În Thailanda media a fost de 5,64 ore, iar în India d 4, 77 ore, în 2023.

ADVERTISEMENT

Se fac studii intense în prezent pentru a descoperi ce-l determină, de fapt, pe om, să se uite pe telefon mai mult decât la el însuși, la faptele sale sau membrii familiei sale. Totodată, îi ignoră pe aceștia în favoarea unui filmuleț de pe youtube, de exemplu.

”Facem studii de timp privind motivele pentru care oamenii își verifică telefoanele și doar 10% din timp este din cauza unui ping, ding sau ring. Așadar, 90% din timp, este pentru un alt motiv – un sentiment, care este de fapt cauza principală a tot ceea ce facem – este vorba despre dorința de a scăpa de disconfort.”, a precizat Eyal pentru CNBC Make It.

ADVERTISEMENT

Cei trei pași simpli

Momentan, se știe că emoțiile sunt cele care declanșează dorința de a ne conecta adesea la internet. Astfel de emoții sunt cu siguranță unele negative. Din fericire, ele pot fi combătute prin trei pași simpli.

Primul pas este acela de a-ți da seama că tu ești singurul care îți poți gestiona stările. Nu trebuie să mai dai vina pe factori din jurul tău și asumă-ți că ai o problemă și este nevoie să scapi de ea pentru binele propriu.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând identifică emoția care apare atuni când simți nevoia să deschizi telefonul, iar în al treilea rând încearcă să o combați atunci când observi că ea revine. Nu uita că tu deții controlul.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”